Dag 12: Kookboeken en Ratatouille

Beste [[naam]],

Over tien dagen is het kerstavond, we tellen verder af. Zoek je nog een cadeau of wil je zelf meer inspiratie? Er komen tegenwoordig per jaar tientallen vegetarische kookboeken uit met allerlei thema's. Je vind er een aantal in onze webshop. Daarvan gaat een deel van de opbrengst naar ons werk om mensen in aanraking te laten komen met vegetarisch eten, dus neem gerust een kijkje. 

Kookboeken

In deze mails krijg je natuurlijk al veel inspiratie voor je kerstmenu. Wil je nog meer inspiratie, dan kun je er altijd een kookboek bij pakken. Er zijn steeds meer vegetarische kookboeken. Elk jaar komen er tientallen uit. Het zijn er zoveel dat wij je graag helpen met kiezen door een jaarlijkse verkiezing en met recensies.
 

Lekkerste Vegetarische Kookboek verkiezingen

In 2016 won kinderkookboek Chef het samen met tomaat de Lekkerste Vegetarische Kookboek Verkiezing 2016. Voor dit supervrolijke kookboek met recepten in stripvorm, hebben meer dan 40 kinderen geholpen met het verzinnen van ideeën en het testen van de recepten. 

De verkiezing werd in 2016 voor de vierde keer georganiseerd. Eerdere winnaars van deze verkiezing waren I Love Groente (2013),  De Vegarevolutie (2014) en De Groene Meisjes (2015). Van de schrijfster van de Vegarevolutie vind je in deze mail ook een recept.

Recensies

De laatste verkiezing is nu al een tijdje gelden, namelijk begin dit jaar. Gelukkig kun je op onze site recensies vinden van veel boeken die dit jaar uit zijn gekomen. Wil je echter alleen het lekkerste kookboek dan zul je nog een maandje moeten wachten, want in januari verkiezen we het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2017.

Hoofdgerecht: Lisa's Ratatouille

Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta

Lisa Steltenpool, auteur van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2014, tipt deze heerlijke ratatouille over een zachte polenta als topper op jouw kerstmenu. Helemaal plantaardig, dus ideaal mocht er iemand lactose intolerant zijn, of veganistisch willen eten.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Ratatouille
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 250 g cherrytomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 1 tl zout
  • 1 blik kikkererwten à 400 g

Polenta
  • 400 ml tuinkruiden-bouillon
  • 500 ml ongezoete sojamelk
  • 150 g polenta (maisgriesmeel)
  • 2 el plantaardige margarine
  • 2 el edelgist

 

Bereiding

Bereidingstijd: 90 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Zet een grote kom klaar om daar alle groenten in te doen. Snijd de ui eerst doormidden, verwijder de schil en snijd daarna in dikke halve ringen. Snijd de courgette en aubergine in grove blokken en voeg deze bij de ui. Haal bij de paprika’s de zaadlijsten en steel eruit en snijd dan in brede blokken. Halveer de cherrytomaten. Haal het schilletje van de knoflook en snijd de knoflook in plakjes. Meng alles in de kom, giet hier de olijfolie overheen en voeg de Provençaalse kruiden en het zout toe.

Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Bak de groenten 25 minuten, schep de groenten om en bak nogmaals 25 minuten.

Neem een steelpan en breng hierin de bouillon en sojamelk aan de kook. Voeg vervolgens al roerend de polenta toe. Laat de polenta op middelhoog vuur 25-30 minuten rustig koken. De polenta dikt snel in, maar is dan nog niet gaar. Roer elke 3 minuten met de garde of houten spatel om aanbranden te voorkomen. Voeg aan het einde de margarine en edelgist toe en roer goed.

Serveer de polenta in diepe borden en schep hier de ratatouille overheen.

Lisa Steltenpool is schrijfster van De Vegarevolutie (Lekkerste Vegetarische Kookboek 2014) en Kickstart (waar ook dit recept uit komt). Beide boeken combineren heerlijke recepten met praktische informatie over gezond en plantaardig eten.

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van: