Ingrediënten voor de soep
-
3-4 el olijfolie
-
1 ui, fijngehakt
-
1 laurierblaadje
-
2 kleine tenen knoflook, uitgeperst
-
2 wortels, geschild en in blokjes gesneden
-
2 stengels bleekselderij, gewassen en in blokjes gesneden
-
500 gram voorgekookte bietjes, in blokjes gesneden
-
150 ml rode port
-
500 ml hete groente-of kippenbouillon
-
zeezout en versgemalen zwarte peper
-
ca. 3 el citroensap
-
75 ml zure room, losgeklopt
-
200 gram verse geitenkaas, verbrokkeld
Ingrediënten voor het zadenkrokant
-
2 kleine handenvol zaden: quinoa, pompoenpitten (pepita’s), sesamzaad, maanzaad, etc.
-
2 eiwitten, losgeklopt
-
flinke snuf zout
Klinkt chic hè, zadenkrokant. Er is niks aan, maar het bekt wel lekker.
En zo smaakt het ook.
Voorbereiden
-
Verhit de olijfolie in een grote zware pan. Voeg de ui, het laurierblad, de knoflook, wortel- en selderijblokjes toe en bak de groenten al omscheppend ongeveer vijf minuten tot ze zacht beginnen te worden.
-
Voeg de blokjes biet toe, bak ze even mee en blus af met de rode port. Schep om en giet de bouillon erbij. Laat twintig minuten op zacht vuur sudderen. Verwijder dan het laurierblad.
-
Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in porties in de blender. Doe dit langer dan je denkt, want hoe langer gepureerd, hoe gladder de soep.
-
Breng eventueel op smaak met zout en peper en voeg naar smaak wat citroensap toe. Laat afkoelen en bewaar de soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.
-
Maak het zadenkrokant:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit de zaden in een droge koekenpan tot ze poffen en opspringen. Laat ze iets afkoelen. Meng met de losgeklopte eiwitten, voeg zoveel toe dat het niet te nattig is. Voeg anders meer gepofte zaden toe. Breng op smaak met zout en smeer het zadenmengsel dun uit op de bakplaat.
Bak vijftien minuten in de oven krokant. Keer de bakplaat halverwege voor een egale bruining. Breek in grove stukken en bewaar in een luchtdichte doos tot gebruik.
Bereiden
Verwarm de soep op zacht vuur.
Verdeel hem over vier soepborden en maak met de zure room een mooie krul in het midden. Verkruimel de kaas erover en steek er een stuk zadenkrokant in.
Dit recept komt uit het boek Home Sweet Home Xmas van Yvette van Boven
|