Dag 16: Kooktip en extra gourmetrecept

Beste [[naam]],

Het gebruik van vleesvervangers is voor een beginnende vegetariër heel makkelijk. Daar kun je zelfs een vleeseter mee verleiden. Vleesvervangers zijn er in allerlei soorten en maten. Sommigen lijken dan ook op de vlezige uitvoering maar dan gemaakt van bijvoorbeeld soya, zuivel, groente, lupine, kikkererwten, zaden, paddenstoelen of schimmels. Lees er vandaag meer over.
 

Kooktips voor een makkelijke vega-Kerst-keuken

De hele adventsperiode delen we tips om vegetarische gerechten te maken voor je kerstmenu. Het kan echter zijn dat je helemaal geen zin hebt om heel nieuwe recepten uit te proberen of lang in de keuken te staan. Misschien wil je wel vasthouden aan je traditionele kerstmenu, maar dan wel met een vegetarisch sausje. Als dit het geval is, zijn de volgende opties misschien wel iets voor jou:

  • Bekijk onze vervanglijst om te kijken door welk product je het vlees in jouw traditionele gerecht kan vervangen. Om een paar voorbeelden te geven: gehakt kun je gewoon vervangen door vegetarisch gehakt en kipfilet is vaak goed te vervangen door gemarineerde tofu.
  • Kies voor een wat luxere kant-en-klare vleesvervanger. Dus kies niet de standaard vegaburger, maar een luxe burger, notenburger of gevulde schnitzel.
  • Pimp je vleesvervanger met een sausje. Net als je vlees kan voorzien van een saus, kun je dat natuurlijk ook doen met je vleesvervanger. Doe een lekkere champignonsaus of zigeunersaus over je schnitzel of Jachtsaus of Stroganoffsaus over je vegaballetjes. Mocht je daarbij kiezen voor een saus uit een pakje let dan wel op verborgen vlees en het Vega(n)-keurmerk.
  • Over pakjes en zakjes gesproken. Je kunt natuurlijk ook een maaltijdmix kopen en daarin het vlees vervangen (of de vegetarische variatie maken als die erop staat). De merken KnorMaggi en Honig hebben diverse wereldmaaltijden met het keurmerk. 

Wil je toch wel iets langer in de keuken staan dan kun je je nog altijd op de Adventsmail abonneren (onderaan elke mail staat een link, zodat je gemiste versies kan nalezen). Of je kunt kijken op onze kerstpagina’s en gourmetspecial.

Eet smakelijk
Vincent

Wil je iedere week een nieuwe kooktip van onze medewerkers? Kijk dan hier!
 


Gourmet: Superfood burger voor op de gril

Lekkere vleesvervangers maak je gemakkelijk zelf. Maak je eigen burgers net iets kleiner dan normaal, dan zijn ze goed geschikt om mee te gourmetten. Ga lekker aan de slag met bijvoorbeeld deze Superfood burger. Bonenburgers zijn welbekend, maar deze boordevol superfoods is helemaal van nu.

Ingrediënten

Voor 2 personen
  • 2 uien
  • ca. 3 el kokosolie om te bakken
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 cm  gember
  • 150 g gehakte ongebrande cashewnoten
  • 50 g boekweitgrutten
  • 50 g havermout
  • 2 tl chiazaad
  • 2 tl hennepzaad
  • 4 tl (net) gemalen lijnzaad
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 2 tl zout (Himalaya of Keltisch)
  • 2 eieren

Bereiding

Bereidingstijd: 30 minuten

Snipper de ui zeer fijn. Als je te grove stukjes snijdt, vallen de burgers later uiteen.
Verhit 1-2 tl kokosolie op zeer laag vuur in een koekenpan. Voeg, als de olie gesmolten is, de gesnipperde ui toe en bak ze heel rustig op zeer laag vuur totdat de ui een beetje zacht begint te worden. De ui mag in dit stadium beslist niet kleuren, anders heb je later verbrande ui in je burger en dat is niet lekker. Voeg de eveneens zeer klein gesnipperde knoflook en gember toe en bak ze heel even rustig mee.

Haal de pan van het vuur. Meng nu in een ruime kom de gehakte cashewnoten (let op: ook de cashewnoten mogen niet te grof gehakt zijn, omdat de burger anders tijdens het bakken uit elkaar valt), boekweitgrutten, havermout, het chiazaad, hennepzaad en net gemalen lijnzaad samen met de kurkuma, komijn en zout.

Breek de eieren boven de kom en meng het geheel samen met de gebakken ui, knoflook en gember tot een gelijkmatige massa. Vorm hier een bal van en zet het minimaal een half uur in de koelkast.

Leg nu een royale strook huishoudfolie op je aanrecht. Leg hier het lekker koude, eerder bereide mengsel op en dek het af met een andere royale strook folie. Plet het mengsel - tussen de folies - met je handen, een deegroller, koekenpan, fles of drinkglas, tot een gelijkmatige dikte van zo’n 0,5-1 cm. Probeer rafelranden te voorkomen. Rafelranden laten tijdens het bakken los en maken je koekenpan onnodig vies. Bovendien wil je mooie burgers, toch?

Zet een glas of kom gevuld met water binnen handbereik en pak een ronde uitsteekvorm of bijvoorbeeld een borrelglas. Maak het vormpje of het glaasje even nat in het water. Dit zorgt ervoor dat het uitsteken heel gemakkelijk gaat. Steek uit het deeg een mooie rondje en zet weg op een bord of snijplank, evt. op een stuk folie. Doop de uitsteekvorm of het borrelglas voor ieder nieuw koekje opnieuw in het water.
De restanten kan je weer tot een bal vormen die je opnieuw plet tot dezelfde dikte als je eerder hebt gedaan. Vervolgens kan je hier weer koekjes uit steken.

Verhit ca. 2 el kokosolie in een ruime koekenpan en bak de koekjes of burgers rustig op een zeer laag vuur tot ze goud geel zijn, ca. 7 minuten per kant.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg.  http://www.kok-aan-huis.com/

Fotografie: Melanie Wagner
http://icaramelworld.tumblr.com

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van: