Feestelijke BB (Happy Boeuf) Bourguignon
"Dit gerecht is zo makkelijk te maken, zálig Frans comfort food met een Hollandse vega touch."
Jacinta Bokma, foodinspirator en kookboeken auteur
Foto: @jacintabokma Instagram
Vegacademy kooktip
Jacinta: "Een perfect gerecht voor een etentje: serveer in ramequins -kleine ovenvaste schaaltjes, voor iedere gast een- bestrooi de bourguignon met verse kervel. De frisgroene blaadjes hebben een heerlijke anijsachtige smaak. Ook dragon leent zich hier perfect voor."Jacinta Bokma, foodinspirator en kookboeken auteur
Foto: @jacintabokma Instagram
Ingrediënten
Voor 5 personen
- 1 grote pot seitan zonder vocht (let op dat je de naturel variant neemt, dus Niet die met sojasaus)
- 3 teentjes knoflook (ben je een liefhebber, doe er dan gerust 5 in)
- 4 eetl. olijfolie
- 1 theel. suiker
- 2 eetl. tomatenpuree
- 250 gr kastanjechampignons
- 12 sjalotten
- 1-2 winterwortels of 7-9 bospeentjes
- 5 takjes tijm of 2 eetl. oregano
- 1 eetl. venkelzaadjes
- 2 laurierblaadjes
- 300-400 ml volle rode wijn
- verse peterselie of kervel
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minuten
Kneus de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Verhit de boter en de olijfolie met de suiker, de knoflook en de tomatenpuree in een braadpan en bak 1 minuut. Voeg de seitan toe en bak al omscheppend 1-2 minuten mee.Snijd de champignons doormidden. Schuif de reepjes aan de kant, voeg de champignons toe en roerbak ze even op hoog vuur. Haal de champignons uit de pan (laat het braadvet erin) en zet ze apart in een schaaltje. Voeg nog een scheutje olijfolie toe als er te weinig bakvet is.
Pel de sjalotten, snijd ze doormidden en doe de sjalotten bij de vleesvervanger Zet het vuur laag. Snijd de wortel in niet te dunne stukken. Wrijf de venkelzaadjes even fijn in de vijzel en voeg samen met de wortels, de tijm of oregano en de laurierblaadjes toe aan de sjalotten en laat onder af en toe roeren zeker 4 minuten fruiten met het deksel op de pan tot de sjalotten glazig zijn.
Voeg de rode wijn toe aan de boeuf en breng het geheel weer aan de kook. Laat nog 10 tot 15 minuten zachtjes stoven zonder deksel, dan kan de wijn goed verdampen. Voeg de champignons in de laatste minuten toe. Serveren: bestrooi met gehakte peterselie of verse kervel.
Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram
Kijk ook eens naar
- 1-minuut wondermayo en aïoli
- Happy Healthy Frambozensmoothie
- Romige pastinaaksoep
- 2 x recept Gegrilde Groenten uit de Oven
- Geroosterde Hollandse knolgroente
- Hartige Sint & Piet buideltjes
- Jacinta's salade met watermeloen en feta
- Super SpruitjesSalade
- Nieuw Hollands: de beste hachee
- Jacinta's new Dutch boerenkoolstamppot
- Crazy Tasty Curry
- Groentetajine Marokkaans
- Quinoa met venkel en witlof
- Vegetarische saté á la Jacinta
- 3-minuten brownie
- Jacinta's (Not!) guilty pleasure pompoentaart
- Salade met chocola en geitenkaas
- Chili à la Langste Vegetarische Tafel
- Licht pittige Nasi
- Romige Nasi
- Hemelse 3-minuten Modder
- Aubergine kokoscurry met teriyakisaus
- Supersnelle Party Pizza
- Smokey Chili sin carne
- Hartige muffins
- Veggielover 3-minuten burger
- Bulgur Tabouleh
- Citroen Meringuetaart
- Easy feest pastei
- Zoete paprikasoep met zeekraal
- Spelt of andere granensalade
Word lid en kies direct je welkomstgeschenk uit
Word lid en kies voor1 van de 3 nieuwe vega(n) kookboeken,
én
gratis 4x per jaar het lekkerste vega(n) magazine van Nederland: ons eigen LekkerVega Magazine ;-)
plus kortingen op diëtisten, maaltijdboxen van Ekomenu, etc.
Zie ook de pagina Ledenvoordeel.