Vis eten niet nodig voor gezondheid

16-3-2011 Het Productschap Vis zorgt voor onjuiste beeldvorming rond visconsumptie. Het productschap meldde woensdag 16 maart een lichte stijging van de Nederlandse visconsumptie. Uit gezondheidsoverwegingen beveelt de organisatie aan twee maal per week vis te eten. De Nederlandse Vegetariërsbond bestrijdt dit. Floris de Graad, directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB): ‘De geclaimde gezondheidseffecten van vis zijn omstreden en kunnen vaak ook via andere voeding worden bereikt. Intussen zijn nog steeds veel vissoorten overbevist.’

 

De gemiddelde Nederlander eet nu eens in de drie weken vis. De consument weet niet beter dan dat ‘vis gezond is’. De gezonde aspecten van vis zouden vooral bestaan uit de dierlijke eiwitten en de Omega-3. In het Westen krijgen we echter gemiddeld al 60% te veel dierlijke eiwitten binnen en veel te weinig plantaardige eiwitten. We moeten dus vooral minder vis eten, of – beter nog – geen vis. Dit met name omdat vis steeds meer gifstoffen blijkt te bevatten die in de oceanen gedumpt worden. Hoe vetter de vis, des te meer gifstoffen die vis opneemt.
 

Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) komen er in Europa geen Omega-3 deficiënties (tekorten) voor en is het feitelijk niet nodig om extra Omega-3 te consumeren. Gewoon gevarieerder eten, regelmatig bewegen en niet roken is voldoende om een goede gezondheid te verkrijgen en te behouden. De gezonde omega-3 vetzuren kunnen ook uit plantaardige oliën gehaald worden, en uit walnoten.

Een andere misvatting omtrent vis is dat het een positief effect zou hebben op de ontwikkeling van de intelligentie bij kinderen. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft echter alle gezondheidsclaims voor de vermeende effecten op de intelligentie van in vis aanwezige vetstoffen (EPA en DHA) bij kinderen afgewezen. ( zie http://www.efsa.europa.eu/en/ndatopics/topic/nutrition.htm)
 

De Wereldvoedselorganistie (FAO) meldde in januari dat wereldwijd 32 procent van de visvoorraad is overbevist. Met name het feit dat er geen verbetering optreedt in de status van de voorraden baart de organisatie grote zorgen.

Wie een verhoogde dosis aan ‘visvetzuren’ (namelijk DHA) wil hebben, maar geen vis of visoliecapsules wil eten, kan deze ook uit algenconcentraat halen. Zie hier voor meer informatie.