Voorwaarden V Label-keurmerk

Het internationale V-Label is een keurmerk dat jou als consument garandeert dat het gecertificeerde product géén ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat. Een dus geschikt is voor vegetariërs of veganisten (het keurmerk is in twee varianten beschikbaar).

Het is niet meer nodig om ingewikkelde ingrediëntenoverzichten of etiketten te lezen wanneer het V-Label Keurmerk op een product staat: het product is dan 100% gegarandeerd vegetarisch resp. veganistisch.
Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van (sommige) gedode dieren mogen eten of gebruiken, kunnen vertrouwen op het V-Label Keurmerk.

De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label Keurmerk voor en in Nederland, terwijl verwante organisaties dat doen voor andere landen in Europa.


vegan keurmerk       vegetarisch keurmerk

Producten met het V-Label Keurmerk zijn met zekerheid bereid zónder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen, E-nummers en aroma’s zijn dan gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval. Tot slot zijn de gebruikte eieren gegarandeerd niet afkomstig uit legbatterijen. Bij het zien van het V-Label Keurmerk weet je meteen dat een product past in gezonde, diervriendelijke voeding.
In Nederland zijn op dit moment ruim 2.400 producten met het V-Label Keurmerk geregistreerd.
 

Vegan producten ca. 50% van alle aanvragen

Het V-Label Keurmerk bestaat dus ook in een veganistische variant. Producten met deze variant van het V-Label Keurmerk bevatten gegarandeerd geen dierlijke ingrediënten - dus ook geen melk, ei of honing én zijn niet geproduceerd met gebruik van dierlijke hulpstoffen.

Actueel overzicht vegetarische en plantaardige producten met V-Label

Overzicht merken die het V-Label Keurmerk mogen voeren, ingedeeld in productgroepen: 
 
 

Voorwaarden vegetarische V-Label Keurmerk

De volgende producten/ingrediënten/hulpstoffen zijn niet toegestaan bij het gebruik van het vegetarische V-Label Keurmerk:
 
  1. Dierlijk vlees (gevogelte, vlees, vis, schelpdieren).
  2. Ingrediënten, hulpstoffen of additieven afkomstig uit vlees of beenderen (in soepen, sauzen of andere gerechten).
  3. Dierlijk vet en visolie (met uitzondering van melkvet) in braadboter, braadvet, of margarine (in gebak, deegwaren of pasta's, voor frituren en bakken, voor het invetten van bakvormen of enig ander gebruik).
  4. Gelatine, aspic en andere geleermiddelen van dierlijke herkomst.
  5. Koninginnegelei.
  6. Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten bij de slacht.
  7. Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden (eicode 3).
  8. Genetisch gemodificeerde ingrediënten.
  9. Dierlijk stremsel.

Voorwaarden veganistische V-Label Keurmerk

Naast bovenstaande producten/ingrediënten/hulpstoffen zijn bij het veganistische V-Label Keurmerk ook niet toegestaan:
  1. Eieren
  2. Melk en melkproducten
  3. Honing
  4. Bijenwas
  5. Wolvet

Product aanmelden?

Heeft u als producent interesse in het V-Label Keurmerk voor uw product(en)?
Vul dan hier uw gegevens in, dan sturen wij u direct meer informatie toe.
Mededeling: Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.