Noten pitten en zaden

Noten zijn een lekkere en gezonde afwisseling voor in je vegetarische maaltijd. Er is een grote keuze aan soorten noten, zowel in smaak als in grootte. Je kunt ze gebruiken in warme en in koude gerechten. Ze zijn lekker en gezond! De meesten bevatten ijzer, vitamine E en B-vitamines.
Walnoten en lijnzaad(olie) bevatten ook nog eens goede omega 3-vetzuren.
 

Soorten:

  • Amandelen zijn zoete noten. Je koopt ze in de winkel met of zonder dop. Tip: De dop verwijderen gaat gemakkelijk als je de amandelen 30 seconden in water kookt, af giet en in koud water zet. Knijp de amandelen en ze springen open.
  • Cashewnoten hebben een zoete smaak en je kunt ze gebruiken in hartige gerechten, bijvoorbeeld in Aziatische schotels.
  • Chiazaad is een superfood. De zaadjes zitten bomvol eiwitten.  Ze zijn rijk aan antioxidanten, calcium, fosfor, kalium, magnesium en vitamines. Om maagpijn te voorkomen kan je ze het beste laten weken. En ook dan: neem nooit meer dan 1 á 3 eetlepels per dag.  
  • Hazelnoten worden veel gebruikt in zoete gerechten, maar je kunt er eindeloos mee variëren. Tip: Het vlies is enigszins bitter en kun je verwijderen door ze kort te roosteren en vervolgens warm tussen twee handdoeken te wrijven.
  • Kastanjes hebben een zoete smaak. Tip: bewaar ze afgedekt in de koelkast en gebruik ze binnen twee dagen, anders verliezen ze veel van hun smaak.
  • Kokosnoten zijn goed te gebruiken in de tropische keuken (Indisch, Aziatisch, Zuid-Amerikaans). Je kunt ze gebruiken in soepen, curry’s, sauzen, dranken, desserts en nog veel meer.
  • Lijnzaad is goed vergelijkbaar met chiazaad. Het is alleen groter dan chiazaad. En het smaakt iets nootachtiger.
  • Maanzaad is bijzonder klein en zwart-blauw van kleur. Het is het zaad van de papaver. Van de zaadjes wordt olie gemaakt en de zaden zelf worden gebruikt op en in brood. 
  • Macadamia noten zijn romig en hebben een milde boterachtige smaak. Pas op: deze noten bederven snel.
  • Paranoten hebben een rijke en romige smaak. Je kunt ze gebruiken in hartige én zoete gerechten. Pas op: ze bederven snel.
  • Pecannoten zijn lekker in hartige gerechten. Deze noot heeft een zoete smaak.
  • Pijnboompitten kun je gebruiken om pesto van te maken, maar ook verwerken in salades, fruitgerechten, sauzen en desserts. Tip: Rooster ze voorzichtig, want ze bakken snel aan. Pas op: de Chinese pijnboompitten kunnen een slechte nasmaak geven die lang aanhoudt.
  • Pinda’s zijn goed te gebruiken in Aziatische en Afrikaanse gerechten. Ze geven stevigheid aan soep en sauzen en je kunt ze gebruiken als vulling in pasteien of noodle gerechten. Weetje: Eigenlijk zijn pinda’s peulvruchten, maar in de keuken gebruik je ze vaak hetzelfde als noten.
  • Pistachenoten kun je eten als snack, maar ook goed gebruiken in salades en hartige gerechten.
  • Pompoenpitten of pepita zijn de eetbare zaadjes van de pompoen. Ze worden gedroogd verkocht.  
  • Sesamzaad komt uit de peulen van een tropisch kruid. Het kan wit, geel, rood, bruin of zwart van kleur zijn. Naast calcium bevat sesamzaad ook vele andere mineralen, eiwitten en vetzuren. Tahin is een pasta van sesamzaad die je kan gebruiken in sauzen of als broodbeleg. Sesamolie is rijk aan onverzadigde vetzuren.
  • Walnoten zijn bitter, waardoor je er gerechten smaak mee kan geven. Tip: een deel van het vlies kun je net zo verwijderen als bij de hazelnoot.
 

Tips

  • Voeg bij warme gerechten de noten pas op het laatste moment toe, anders worden ze zacht.
  • Je kunt noten heel of in stukken in een salade doen.
  • Door noten te roosteren (droog of in olie) laat je de smaak extra naar boven komen. Verhit of rooster de noten niet op een te hoge temperatuur (max. 175°C). Ze verliezen hierdoor aan kwaliteit en kunnen verbranden.
  • Je kunt noten ook vermalen tot meel of zelfs notenpasta (ook wel notenboter). Dit laatste kan als lekker eiwitrijk broodbeleg dienen. Notenmeel maak je door noten in de blender of keukenmachine te malen. Maal het notenmeel niet te lang, want dan krijg je notenpasta. Voor notenpasta kun je eventueel de noten eerst roosteren om de smaak te versterken.
  • Notenmeel kun je ook mengen met ander meel voor allerlei baksels
  • In combinatie met water, olie en eventueel citroensap of kruiden kun je notencrème maken. Deze kun je vervolgens gebruiken als basis voor saus.
  • Je kunt bij veel noten het velletje verwijderen (blancheren). Dit kan door ze te weken, koken of te roosteren waarbij de laatste minder effectief is. Blancheren kost vaak wel veel tijd. Of het lukt om het vel te verwijderen is tevens afhankelijk van de notensoort. Walnoten kun je bijvoorbeeld bijna niet blancheren door hun vorm, bij amandelen en hazelnoten gaat dit veel makkelijker.
  • Noten moet je in een luchtdichte verpakking en op een koele, droge en donkere plaats bewaren, anders is de kans groot dat je redelijk snel schimmel op je noten krijgt.
  • Wil je noten langer dan een paar maanden bewaren? Bewaar ze in de vriezer, je kunt noten dan tot een jaar lang bewaren.