Voorwaarden van het Vegetarisch Keurmerk

Vegetarisch ProductkeurmerkHet internationale Vegetarisch Keurmerk (V-keurmerk) garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat en dus geschikt is voor vegetariërs. Het is niet meer nodig om ingewikkelde ingrediëntenoverzichten te lezen wanneer het keurmerk op een product staat: het product is dan gegarandeerd vegetarisch. Ook consumenten die om religieuze redenen geen ingrediënten afkomstig van (sommige) gedode dieren (bijv. varkens en runderen) mogen eten of gebruiken, kunnen vertrouwen op het V-Keurmerk. De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Keurmerk in Nederland, terwijl verwante organisaties dat doen voor andere landen in Europa.

Producten met het V-Keurmerk zijn met zekerheid bereid zónder dierlijke bouillon of gelatine. Ook hulpstoffen, E-nummers en aroma’s zijn gegarandeerd niet afkomstig van gedode dieren of slachtafval. Tot slot zijn de gebruikte eieren niet afkomstig uit legbatterijen.
Bij het zien van het V-Keurmerk weet je meteen dat een product past in een gezonde, diervriendelijke voeding. In Nederland zijn op dit moment ruim tweehonderd producten met het V-Keurmerk geregistreerd.

Daarnaast heeft het V-Keurmerk een veganistische variant. Producten met dit logo bevatten gegarandeerd geen dierlijke ingrediënten (dus ook geen melk, ei of honing) én zijn niet geproduceerd met gebruik van dierlijke hulpstoffen.

Kijk hier voor een overzicht van producten met het V-Keurmerk.

Voorwaarden Vegetarisch Productkeurmerk

De volgende producten zijn niet toegestaan bij het gebruik van het Vegetarisch Keurmerk:

  1. Dierlijk vlees (gevogelte, vlees, vis, schelpdieren).
  2. Ingrediënten, hulpstoffen of additieven afkomstig uit vlees of beenderen (in soepen, sauzen of andere gerechten).
  3. Dierlijk vet en visolie (met uitzondering van melkvet) in braadboter, braadvet, of margarine (in gebak, deegwaren of pasta's, voor frituren en bakken, voor het invetten van bakvormen of enig ander gebruik).
  4. Gelatine, aspic en andere geleermiddelen van dierlijke herkomst.
  5. Koninginnegelei.
  6. Andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten bij de slacht.
  7. Eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden (eicode 3).
  8. Genetisch gemodificeerde ingrediënten.

Voorwaarden Veganistisch Productkeurmerk

Naast bovenstaande producten zijn bij het Veganistisch keurmerk ook niet toegestaan:
  1. Eieren
  2. Melk en melkproducten
  3. Honing
  4. Bijenwas
  5. Wolvet

Specifieke ingrediënten:

Kaas: wordt gebruikelijk bereid met stremsel uit kalvermagen, en is derhalve niet toegestaan. Vegetarische kaas, bereid met plantaardig of microbiëel stremsel, is wel toegestaan.
Oliën en vetten: moeten van plantaardige herkomst zijn. Margarine kan stoffen bevatten die uit dierlijke vetten bereid zijn, vitamine A en E die met gelatine gestabiliseerd zijn, of Vitamine D afkomstig uit lanoline van geslachte schapen - deze ingrediënten zijn niet toegestaan.
Honing: is toegestaan. Niet toegestaan voor producten die als 'veganistisch' of '100% plantaardig' gekenmerkt worden.
Rietsuiker: indien ontkleurd met beendermeel niet toegestaan.
Vruchtensappen, alcoholische
dranken en azijn:
kunnen geklaard zijn met gelatine, ei-eiwit afkomstig van kippen in legbatterijen, vislijm (afkomstig van de steur) of chitine (gemalen kreeften- of krabbenpantsers). In die gevallen niet toegestaan.
Wei: alleen toegestaan indien afkomstig van de bereiding van kaas met plantaardig of microbiëel stremsel.

Worcestershiresaus:

bevat vaak ansjovis, dient gecontroleerd te worden.
Additieven en hulpstoffen: dienen gecontroleerd te worden op mogelijke dierlijke bestanddelen.

Product aanmelden?

Heeft u als producent interesse in het Vegetarisch Keurmerk voor uw producten?
Vul dan hier uw gegevens in, dan sturen wij u meer informatie toe.
Mededeling: Je persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de Privacyverklaring voor meer informatie.