Factsheet Kosten

Download de Factsheet Kosten vegetarisch eten (PDF)


Is vegetarisch eten goedkoper dan een voeding met vlees?

‘Natuurlijk’ roept de vegetariër, ‘Heb je wel eens naar de prijs van peulvruchten gekeken, die zijn echt spotgoedkoop!’ ‘Nee hoor’ roept de dierenactivist: ‘Vlees bij de Aldi is bespottelijk goedkoop maar dat weerspiegelt niet de echte prijs die we gezien dierenleed en milieuproblemen voor vlees moeten betalen.’ Wie heeft er gelijk? De nieuwe factsheet van de Vegetariersbond zet de feiten en onzekerheden rond dit onderwerp op een rijtje.
 

Zijn vegetarische alternatieven goedkoper dan vlees en vis?

Wel als je alleen peulvruchten en ei eet. Maar dat raadt de Vegetariërsbond niet aan: variatie in je voeding is belangrijk. Goedkoop vlees wint het van een aantal vegetarische alternatieven, zie figuur. En de duurste vega-opties: kaas en vleesvervangers, zijn meteen de meest gegeten alternatieven door vegetariërs, zo blijkt uit ons eigen voedselconsumptieonderzoek. Kortom, op basis van de prijs van de eiwitalternatieven is geen uitspraak te doen over de kosten van een vegetarische voeding.
 

Is een vegetarisch voedingspatroon in theorie goedkoper dan eentje met vlees en vis?

We hebben een weekmenu doorgerekend met gemiddelde prijzen van de vegetarische alternatieven uit de figuur, en de uitgaven aan vlees en vis zoals die door het CBS in 2015 uit het budgetonderzoek gehaald zijn. Er moesten echter dermate veel aannames gedaan worden, en de berekeningen zijn met zoveel onzekerheden omgeven, dat we er geen goede uitspraak over kunnen doen.
 

Is een vegetarisch voedingspatroon in de praktijk goedkoper dan eentje met vlees en vis?

Dat weten we niet. Dit kan door het CBS bepaald worden in het budgetonderzoek dat ze periodiek doen. Voor de uitgaven van vlees en vis hebben we deze informatie wel (6,90 € pppw voor huishoudelijke uitgaven), maar voor de informatie over hoeveel vegetariërs kwijt zijn aan voeding moet je je beurs trekken: voor ruim 1,5 duizend euro zoeken ze het voor je uit. Uit een experiment van Volkskrantjournalist Loethe Olthuis begin 2015 bleek dat je voor 2,50 € pppd volgens de schijf van vijf kan eten (met vlees). Met andere woorden: hoeveel je aan eten uitgeeft hangt niet af van of je wel of geen vlees eet, maar van wat je aan dure, of goedkope, voedingsmiddelen koopt.


 

Q: Conclusie?

In theorie kan je geld uitsparen door vegetarisch te eten, maar het omgekeerde kan ook. Dat hangt  voornamelijk samen met wat je aan alternatieven eet, en in welke supermarkt of winkel je je boodschappen doet. Je totale voedingsuitgaven hangen ook samen met wat je uitgeeft aan onnodige franje als snacks, alcohol en frisdranken. Met de nodige creativiteit moet je ook met een vegetarisch voedingspatroon in de buurt van de €2,50 per dag kunnen komen.

 

NB: Hier is gerekend met een lacto-ovo vegetarische voeding.

Download de hele Factsheet Kosten vegetarisch eten (PDF)

Excel berekeningen