Factsheet Uitgespaarde dieren

Download de Factsheet Uitgespaarde dieren (PDF)


Als je geen vlees eet, hoeven er ook geen dieren voor je geslacht te worden. Dat dit aantal flink kan oplopen als je je hele leven lang geen vlees eet, tonen berekeningen van de Vegetariersbond aan. Het aantal uitgespaarde dieren is berekend door de vleesconsumptie (in karkasgewicht) te delen door het karkasgewicht van een dier (dit is te berekenen met CBS-cijfers). Met het CBS-cijfer van de gemiddelde leeftijd in Nederland (80,5 jaar), is hiermee het aantal dieren te berekenen dat een niet-vleeseter uitspaart gedurende zijn of haar leven. En dat zijn er nogal wat! Zie de onderstaande tabel. 96% van de dieren zijn pluimvee.Dit cijfer is nog exclusief het aantal vissen en schaal-en schelpdieren dat jaarlijks het leven laat voor onze consumptie. Er is geen informatie over welke vissen we eten, en hoeveel vlees er dan van een vis afkomt (van een tonijn komt nu eenmaal meer vlees dan van een garnaal). Onze zustervereniging EVA uit België schat het aantal op ruim 3.700.

Het getal van bijna 1.200 dieren is in lijn met berekeningen van onze ooster- en zuiderburen. De Belgen komen op 1.330 dieren, de Duitsers op 1.090. 

We hebben ook inschatting gemaakt van hoeveel dieren we met kerst eten. Hierbij hebben we op Allerhande.nl en Smulweb gekeken wat typische kerstgerechten zijn, en uit de recepten de hoeveelheden vlees per persoon gehaald. Je kunt dan denken aan rollade, wild (eend, haas, konijn), biefstuk en gourmetten. Op een kerstdag blijken in Nederland dan ruim 1,3 miljoen dieren gegeten te worden, dus voor beide kerstdagen 2,7 miljoen dieren. Dat is ruim twee keer zoveel dieren als op een normale dag (0,6 miljoen dieren). 

Volgens culinair journalist Loethe Olthuis van de Volkskrant eten mensen met kerst meer vlees dan anders. Niet alleen in het hoofdgerecht, maar ook in voor- (carpaccio) en bijgerechten en soep. Wij komen in de berekening op circa 270 gram pppd. Op een niet-kerstdag eet een vleeseter gemiddeld 104 gram pppd. Aan vleesgewicht is het dus 2,5x zoveel als gemiddeld.

Download de hele Factsheet Uitgespaarde dieren (PDF)