Is creatine dierlijk?

Bijna elke krachtsporter gebruikt tegenwoordig creatine als voedingssupplement. De stof speelt een belangrijke rol bij herhaalde, kort durende inspanningen met een hoge intensiteit. Het heeft de naam voor een toename van explosiviteit, kracht, uithoudingsvermogen en spiermassa te zorgen. Volgens een fabrikant zouden vooral vegetarische sporters er goed op reageren.

Het zou best kunnen dat vegetariërs geen optimale creatinevoorraad hebben. Je lichaam maakt zelf creatine aan, en daarnaast komt de stof (dus) vooral in vlees voor. Overigens is het (mogelijke) voordeel van creatine in de sport (niet iedereen reageert er op) voor vegetariërs slechts tijdelijk. Zodra je creatinegehalte op peil is, verdwijnt het effect. Ook zijn er geluiden van duursporters dat je door creatine te slikken, vocht vast houdt, en een paar kilo zwaarder wordt. Je zult dus zelf moeten uitvinden of het voor jou al dan niet werkt.

Het voedingssupplement creatine monohydraat is volgens een grote leverancier (Solgar) geschikt voor vegetariërs. Dit lijkt ook logisch, want als zuivere creatine uit vlees zou worden gehaald, dan zou er zoveel vlees nodig zijn dat creatine onbetaalbaar zou worden.