Is product X vegetarisch?

Je kan op verschillende manieren erachter komen of een product (waarschijnlijk) vegetarisch is. Je kan hiervoor de volgende 5 stappen nemen:
  1. Kijk of het product het Vegetarisch Productkeurmerk (zie afbeelding rechts) heeft. Als het dit logo heeft, is het gegarandeerd vegetarisch.
  2. Kijk of het product is opgenomen in één van onze productrankings.
  3. Bekijk goed de ingrediëntenlijst. Zit er vlees, vis, gelatine, etc. in dan is het zeker niet vegetarisch. Daarnaast zijn sommige E-nummers niet-vegetarisch of mogelijk niet  vegetarisch (bekijk de lijst), zijn er andere ingrediënten die (meestal) niet vegetarisch zijn zoals dierlijke vetten, wei, worcestershiresaus en dierlijk stremsel.
  4. Let op vegetarische instinkers. Soms lijkt een ingrediënt onverdacht, maar kan het alsnog niet vegetarisch zijn (zo kan bijvoorbeeld aroma ook niet-vegetarisch zijn) of is er voor een product een hulpstof gebruikt die niet vegetarisch is, maar niet in de ingrediëntenlijst staat.
  5. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de producent. Vraag ze ook vooral om, als het product vegetarisch is, het Vegetarisch Productkeurmerk te nemen, zodat alle andere consumenten ook kunnen zien dat het product vegetarisch is.