Wat is gelatine en waarin zit gelatine?

Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. Gelatine is één van de belangrijkste vegetarische instinkers. Gelatine vind je terug in tal van producten en wordt ook gebruik bij het koken. In het laatste geval kan het gaan om gelatineblaadjes en gelatine in poedervorm. Wil je zeker weten dat een product geen gelatine bevat, let dan op het Vegetarisch Productkeurmerk.

Producten

zit er gelatine in?Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt in snoep, pudding en andere toetjes, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier, medicijnen en vitaminepreparaten. Vooral in veel soorten drop en pepermunt wordt gelatine gebruikt om te binden. Gelukkig is er wel steeds meer snoep vegetarisch. Sommige vruchtensappen, bieren en wijnen worden helder gemaakt (geklaard) met behulp van gelatine en zijn dus niet vegetarisch. Bij het maken van een capsule voor medicijnen en vitaminepreparaten wordt ook vaak gelatine gebruikt.
Gelatine vind je doorgaans terug in de ingrediëntenlijst, doorgaans gewoon als gelatine en soms als colloïdaal proteïne. Echter bij gebruik voor het klaren van wijn, bier en sappen hoeft het niet op de ingrediëntenlijst te staan, omdat het gebruikt wordt als hulpstof en niet in het eindproduct terug te vinden is.

Blijf op de hoogte van nieuwe producten met het Productkeurmerk

Aboneer je nu op onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste producten met het Vegetarisch Productkeurmerk.

Alternatieven

Vegetarische alternatieven voor gelatine zijn Arabische gom (bijvoorbeeld in snoep) en agar-agar (bijvoorbeeld in pudding). Agar-agar is een vegetarisch bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en toko.
Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos. Het kan de smaak van gerechten wel iets afzwakken.

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft een Wiki voor veganistische wijnen en bieren.

Help ons voorlichting geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven als jij meehelpt. Word donateur en help mee!