Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariërsbond FacebookVegetariërsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Welk snoep is vegetarisch?

De meest gestelde vraag van jonge vegetariërs was, of de Vegetariërsbond geen lijst van vegetarisch snoepgoed had. In 2002 besteedde we in ons magazine aandacht aan Zoet en dit gaf aanleiding om eindelijk eens zo'n lijst op te stellen. Met nadruk moet vermeld worden dat deze lijst niet volledig is. De samenstelling berust grotendeels op veldwerk: met pen en papier de winkels langs om de ingrediënten te noteren. In december 2005 zijn een aantal vrijwilligers op pad gegaan om de lijst aan te vullen. Je kunt dus zelf ook door goed het etiket te lezen, er achter komen of snoep of een ander product wel of niet vegetarisch is. Zie ook onze veelgestelde vraag over vegetarische instinkers.

Gelatine is het belangrijkste niet-vegetarische ingrediënt dat wij op de verpakkingen aantroffen. Indien van toepassing zijn echter ook 'verdachte' E-nummers vermeld. Deze snoeplijst is opgesteld voor vegetariërs, niet voor veganisten. Toch is één ingrediënt dat snoep ongeschikt maakt voor veganisten apart vermeld, namelijk bijenwas. De reden hiervoor is, dat het het meest gebruikte ingrediënt uit deze categorie is. Dit maakt een grove schifting voor veganistische snoepers mogelijk. De herkomst van, op een enkele verpakking vermeldde, 'aroma's' hebben we niet geprobeerd te achterhalen.

E-nummers

In dit overzicht wordt een aantal E-nummers genoemd, die van dierlijke afkomst zouden kunnen zijn. Het gaat om de volgende E-nummers:
* E120 (cochenille) kan afkomstig zijn van schildluizen
* E470B (Na-, K- en Ca-zouten van vetzuren) kan afkomstig zijn van slachtvet
* E471 (mono- en diglyceriden van vetzuren) kan van dierlijke afkomst zijn
* E473 (sucrose-vetzuuresters) kan afkomstig zijn van slachtvet
* E476 (polyglycerol-polyricinoleaat) kan afkomstig zijn van slachtvet
Het is goed mogelijk dat voor de genoemde snoepjes een plantaardige variant van deze hulpstoffen is gebruikt. Zekerheid hierover is slechts te krijgen als het Europese Vegetarisch Keurmerk op de verpakking verschijnt. De Vegetariërsbond heeft dan een officiële verklaring over de herkomst van het betreffende E-nummer gekregen. In zo'n geval is er ook zekerheid over de op sommige verpakkingen vermelde 'aroma's'. Op dit moment voert Corn Candies voor 37 producten het vegetarische keurmerk.

Onderzoek en rankings

De resultaten van het onderzoek kun je vinden in de snoeplijst. De laatste update hiervan is uit 2007.

Sindsdien zijn er wel al 2 rankings over snoep verschenen bij onze productrankings. Deze zijn recenter. Dit zijn rankings van zoete drop en zoute drop. Er komen regelmatig nieuwe productrankings uit van uiteenlopende producten, mogelijk zullen er dus binnenkort meer soorten snoep worden gerankt.