Welk snoep is vegetarisch?

vegetarisch snoepDe meest gestelde vraag van jonge vegetariërs is "of de Vegetariërsbond geen lijst van vegetarisch snoepgoed heeft". Aangezien het aanbod en de ingredienten regelmatig veranderden, hebben we geen lijst, maar je kunt wel aan ons vegetarische keurmerk zien welk snoep gegarandeerd vegetarisch is. En onze rankings geven een indicatie naar aanleiding van de ingrediënten van de producten.

Je kunt er zelf ook achter komen of het snoep (of ander product) wel of niet vegetarisch is, door goed het etiket te lezen. Zie ook onze veelgestelde vraag over vegetarische instinkers.

Gelatine is het belangrijkste niet-vegetarische ingrediënt dat je op verpakkingen aantreft. Ook zijn er 'verdachte' E-nummers.

E-nummers

In dit overzicht wordt een aantal E-nummers genoemd, die van dierlijke afkomst zouden kunnen zijn. Het gaat om de volgende E-nummers, alle verdachte E-nummers vind je elders:
  • E120 (cochenille) kan afkomstig zijn van schildluizen
  • E470B (Na-, K- en Ca-zouten van vetzuren) kan afkomstig zijn van slachtvet
  • E471 (mono- en diglyceriden van vetzuren) kan van dierlijke afkomst zijn
  • E473 (sucrose-vetzuuresters) kan afkomstig zijn van slachtvet
  • E476 (polyglycerol-polyricinoleaat) kan afkomstig zijn van slachtvet
Het is goed mogelijk dat voor snoepjes een plantaardige variant van deze hulpstoffen is gebruikt. Zekerheid hierover is slechts te krijgen als het Europese Vegetarisch Keurmerk op de verpakking verschijnt. De Vegetariërsbond heeft dan een officiële verklaring over de herkomst van het betreffende E-nummer gekregen. In zo'n geval is er ook zekerheid over de op sommige verpakkingen vermelde 'aroma's'.

Op dit moment voeren Corn Candies, Look-O-Look, Klene en Katja voor verschillende producten het vegetarische keurmerk.

Blijf op de hoogte van nieuwe producten met het V-Keurmerk

Aboneer je nu op onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste producten met het Vega(n)-Keurmerk.

Onderzoek en rankings

Ook zijn er rankings over snoep te vinden bij onze productrankings. Dit zijn onder andere rankings van zoete drop en zoute drop en strooigoed, . Er komen regelmatig nieuwe productrankings uit van uiteenlopende producten, mogelijk zullen er dus binnenkort nog meer soorten snoep worden gerankt.

Help ons voorlichting geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw hulp. Word donateur en help mee!