Welke kazen zijn vegetarisch?

welke kaas is vegetarisch?Kaas wordt in Nederland voornamelijk op brood en uit het vuistje gegeten. Voor veel (nieuwe) vegetariërs is het vaak een tegenvaller wanneer ze tot de ontdekking komen dat veel kazen niet vegetarisch zijn. Er zijn gelukkig steeds meer kazen die wel vegetarisch zijn.

Stremsel

Om van melk vaste kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Voor het stremmen van kaas kunnen verschillende soorten stremsel worden gebruikt:
- Een enzym gewonnen uit de maag van een kalf.
- Een genetisch gemodificeerd stremsel waarbij een kalfsgen in een bacterie is ingebracht.
- Een microbieel (vegetarisch) stremsel, dat gemaakt is door micro-organismen.

Kaas wordt in Nederland over het algemeen gestremd met het eerste soort stremsel, uit de maag van een dood kalf.

Help ons voorlichting geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw hulp. Word donateur en help mee!

Vegetarisch Stremsel

wat is vegetarisch stremsel?Genetisch-gemanipuleerde stremsels zijn toegestaan in Nederlandse kaas, maar het is onduidelijk in hoeverre ze worden gebruikt, omdat het niet op het etiket hoeft te staan. In de Landbouwkwaliteitswet is het zo geregeld dat genetisch gemanipuleerde chymosine alleen in kaas voor de binnenlandse markt gebruikt mag worden, en niet voor exportkazen. Ook voor kazen met het biologisch keurmerk mag geen genetisch gemodificeerd stremsel gebruikt worden. Bij buitenlandse kazen kan heel goed genetisch gemanipuleerd stremsel gebruikt zijn. In Engeland bijvoorbeeld gebruikt men regelmatig vegetarisch genetisch gemodificeerd stremsel voor kazen, die dan vervolgens als vegetarisch worden aangeprezen.

Er bestaan gelukkig steeds meer kazen die bereid zijn met microbieel (dus vegetarisch) niet genetisch gemodificeerd stremsel. Dit zijn veelal ook biologische kazen. Wanneer niet op het etiket staat dat de kaas vegetarisch is, is er geen vegetarisch stremsel gebruikt en is de kaas niet vegetarisch.

De meeste natuurvoedingswinkels hebben een uitgebreid assortiment vegetarische (biologische) kaas. Ook in sommige kaasspeciaalzaken is vegetarische kaas te vinden. Vegetarische kazen met het Vegetarisch Keurmerk en dus gegarandeerd vegetarisch zijn: Meer informatie over deze kaasmerken lees je op onze website onder het kopje ‘Keurmerk’.

 

Zeker weten dat je kaas vegetarisch is? Blijf op de hoogte van nieuwe producten met het V-Keurmerk!

Aboneer je nu op onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand de nieuwste producten met het Vega(n) Keurmerk. Deze producten zijn gegarandeerd vegetarisch. Bekijk ook het overzicht van producten met dit keurmerk.


Overige kazen
  • Smeerkaas wordt gemaakt uit de resten van gewone kaas en is dus normaal gesproken niet vegetarisch.
  • Fetakaas is van oorsprong Grieks en gemaakt van schapen- of geitenmelk. Het heeft geen korst, wordt bewaard in vocht/pekel, is wit brokkelig en is nauwelijks gerijpt. Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch. Al deze merken zijn in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
  • Franse kazen (als Brie, Camembert, alle stinkende en geschimmelde geiten/schapenkazen, Roquefort, Bleu d'Auvergne) zijn in het algemeen met dierlijk stremsel gemaakt. In Nederland zijn wel vegetarische Franse kazen van fabrikant Bastiaansen te koop, die het Vegetarisch Keurmerk dragen.productranking
  • Panir wordt niet met kalfsstremsel gestremd, maar met zuur, en is dus per definitie vegetarisch. De panir van de Heilige Koe heeft bovendien het V-keurmerk. Ook hiervoor kunt u het best in natuurvoedingswinkels terecht.

Voor belegen kaas  en zachte geitenkaas hebben we een productranking gemaakt met een overzicht van zeker vegetarische kazen, waarschijnlijk vegetarische kazen en zeker niet vegetarisch kazen.

Help ons voorlichting geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk!