Wat zijn E-nummers en welke zijn (mogelijk) niet vegetarisch?

E-nummers in een vegetarische voeding

E-nummers zijn hulpstoffen die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze passen niet allemaal binnen een vegetarische voeding. Steeds meer E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit natuurlijke bronnen.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 - E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt, of plantaardige vetten. Om zeker te weten of een E-mummer vegetarisch is, kan je hieronder een uitgebreide lijst met niet-vegatarische en verdachte e-nummers lezen. 

We geven eerst een paar opvallende voorbeelden:
 

E120 is gemaakt van bladluizen

E120 (karmijn(zuur) of cochenille) is een kleurstof. Deze kleurstof maakt een product mooi rood, maar is gemaakt van een klein beestje, een soort luis. Kijk maar eens op de verpakkingen van aardbeiensaus of toetjes.
E120 is dus niet vegetarisch. 
Een diervriendelijk alternatief is caroteen (E160a). Carotenen komen in veel groenten voor, waaronder in wortel. Ook bietenrood (E162) is een diervriendelijke, plantaardige optie voor karmijn(zuur).
 

E401 Natriumalginaat is vegetarisch

E401 is een verdikkingsmiddel. Het is gemaakt van bruin zeewier. Algen en zeewier zijn planten. Daarom past het prima in een vegetarisch dieet. Net als de verdikkingsmiddelen E400-E407A


E440 is vegetarisch, maar soms niet halal

E440 is ook een verdikkingsmiddel, pectine genaamd. Het komt van de schil van citrusvruchten en appels. Soms wordt er alcohol bij gebruikt bij de extractie van pectine. E440 is in dat geval halal als er isopropylalcohol is  gebruikt en het is verwijderd. Maar het is niet halal als ethylalcohol is gebruikt.


Glansmiddel E904 is niet vegetarisch 

E904 (schellak of shellac) is ook een dierlijk product. Het is gemaakt van luis en wordt als glansmiddel gebruikt, om producten mooi te laten glimmen en een beetje te laten kraken/knisperen (denk maar aan de bite van chocoladenootjes). Carnaubawas (E903) is een diervriendelijk alternatief glansmiddel, maar het mist de unieke knispereigenschap van schellak, die is moeilijk te vervangen.
 

 

E441, een vegetarische instinker

Gelatine had vroeger een E-nummer, E441. Het wordt nu meestal als 'gewoon' ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is een vegetarische instinker. Want gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.


 


Hoe weet je zeker dat je geen dieren eet?

Producten met het V-keurmerk voor vegetarische producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst. Bij twijfel moet de producent hierover een verklaring afgeven. Wil je achterhalen of een product zonder het keurmerk vegetarisch is dan kun je dit stappenplan gebruiken.

Verdachte E-nummers

Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten sommen sommige fabrikanten de hulpstoffen met hun volledige naam op. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.
 
  • E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn
  • E476 Polyglycerol polyricinoleaat
  • E160a Carotenen
  • E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
  • E160d Lycopeen
  • E479b Thermisch geoxideerde sojaolie, veresterd met vetzuren
  • E160e Beta-apo-8’-carotenal (C30)
  • E481 Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
  • E161b Luteine
  • E482 Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
  • 161g Canthaxanthine (mag alleen in geneesmiddelen gebruikt worden)
  • E483 Stearyltartraat
  • E304 Ascorbylpalmitaat
  • E491 Sorbitaanmonostearaat
  • E422 Glycerol (glycerine)
  • E492 Sorbitaantristearaat
 
  • E493 Sorbitaanmonolauraat
  • E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat
  • E494 Sorbitaanmono-oleaat
  • E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat
  • E495 Sorbitaanmonopalmitaat
  • E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat
  • E570 Vetzuren
  • E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat
  • E626 Guanylzuur
  • E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat
  • E627 Natriumguanylaat
  • E442 Ammoniumfosfatiden
  • E628 Kaliumguanylaat
  • E445 Glycerolesters van houthars
  • E629 Calciumguanylaat
  • E470a en E470b  Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren
  • E630 t/m E635 inosinezuur en inosinaten
  • E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
  • E640 glycine en zijn natriumzout
  • E472 a t/m f Diverse esters van mono-en diglyceriden van vetzuren
  • E904 Schellak
  • E473 Sucrose-esters van vetzuren
  • E920 l-cysteïne 
  • E474 Sucroglycerides
  • E1518 Glycerol triacetaat
  • E475 Polyglycerolesters van vetzuren
 
   
Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan

Voor een onderbouwing van de lijst, en meer informatie over E-nummers in relatie tot vegetarisch eten, zie het factsheet 7 Additieven.

Een overzicht van E-nummers

Hierbij de vershcillende E-nummer codes op een rijtje 
  100- 199   kleurstoffen voor levensmiddelen
  200- 299   conserveermiddelen
  300- 399   antioxidanten en fosfaten 
  400- 499   verdikkingsmiddelen, emulgatoren
  500- 599   zouten en verwante verbindingen
  600- 699   smaakversterkers
  700- 899   toevoegingsmiddelen voor diervoeding
  900- 999   bekledingsmiddelen, gassen, zoetstoffen
1000-1399  diverse additieven
1400-1499  zetmeelderivaten
download gratis de folder Gezond Vegetarisch met de vega Schijf van VijfDownload de folder 'Gezond Vegetarisch' (geheel gratis), met daarin de vega variant van de Schijf van Vijf.