E-nummers

Om allerlei redenen worden E-nummers aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld voor de kleur, smaak of houdbaarheid. Ze worden ook wel toevoegingen of additieven genoemd en worden gemaakt van kunstmatige stoffen, planten en soms van dieren. Al deze toevoegingen worden gemaakt in een fabriek of laboratorium. Een E-nummer mag niet zomaar aan een product worden toegevoegd, er gelden regels die in de Europese wet zijn vastgelegd.

Verpakkingencheck

snoepjes met en zonder gelatineNiet-vegetarische E-nummers: Sommige E-nummers zijn niet vegetarisch, want ze worden van dieren gemaakt.

We geven je twee voorbeelden:
E120 (karmijn(zuur) of cochenille) is een kleurstof. Deze kleurstof maakt een product mooi rood, maar is gemaakt van een klein beestje, een soort luis. Kijk maar eens op de verpakkingen van aardbeiensaus of toetjes. Een diervriendelijke optie is caroteen (E160a). Carotenen komen in veel groenten voor, waaronder in wortel. Ook bietenrood (E162) is een diervriendelijke, plantaardige optie voor karmijn(zuur).

Ook E904 (schellak of shellac) is gemaakt door een luis en wordt als glansmiddel gebruikt, om producten mooi te laten glimmen en een beetje te laten kraken/knisperen (denk maar aan de bite van chocoladenootjes). Carnaubawas (E903) is een diervriendelijk glansmiddel, maar het mist de unieke knispereigenschap van schellak, die is moeilijk te vervangen.

Verdachte E-nummers

E-nummers, speurneus, supermarktEr bestaan ook ‘verdachte E-nummers’. Antiklontermiddel (E570), smaakversterker (E626) en verdikkingsmiddel (E471) kúnnen van dierlijke oorsprong zijn, namelijk van slachtvet, maar het hoeft niet. De stof kan ook plantaardig of kunstmatig zijn. Als een product het Vegetarisch Keurmerk heeft, dan weet je zeker dat er geen dierlijke toevoegingen in zitten!

Tip! Veel snoepjes van Corn Candies, Katja en Look-o-Look zijn vegetarisch. Check de snoepverpakking in de (natuurvoedings)winkel.


Speur verder!