Over Ons
De Vegetariërsbond wil iedereen laten proeven van de geheimen van de vegetarische keuken. Wij helpen mensen en bedrijven bij hun keuze voor lekker, gezond en bewust vegetarisch eten.
Dit doen we door het geven van tips en informatie en het organiseren van evenementen. Zo laten we duizenden mensen proeven hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.
Zo dragen we bij aan een betere wereld. Doe je mee?

Lees meer over ons en doe mee

Vegetariƫrsbond FacebookVegetariƫrsbond Twitter
30 dagen vegetarisch

Geloof

Sommige mensen eten geen of minder vlees vanwege het geloof. Veel geloven hebben regels over hoe je met dieren om moet gaan en hoe je eten bereidt. We noemen er een paar:
 

Boeddhisme

Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.

Christendom

Christenen geloven dat God de wereld voor de mensen heeft gemaakt. Daarbij zegt God dat we goed voor de dieren, de planten en voor elkaar moeten zorgen. Voor sommige Christenen is dat dus de reden om vegetarisch te eten.
 

 

Hindoeïsme

Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.

Islam

Voor Moslims geldt dat God (Allah) de wereld voor de mensen heeft gemaakt en we er dus goed voor moeten zorgen. Ze mogen geen varkensvlees eten, omdat varkens onrein zijn. Daarnaast hebben Moslims regels over hoe dieren geslacht moeten worden. Dit heet halal.
 
 

Jaïnisme

In het Jaïnisme, een klein geloof uit India, wordt vertelt dat vlees eten een vorm van geweld is, dus zijn álle aanhangers vegetariër. Ook eten ze geen wortelgroenten, omdat de plant dan niet verder kan groeien. Jaïnisten eten, drinken en reizen niet na zonsondergang.

JodendomVoor Joden geldt dat de wereld er voor de mensen is en we er dus goed mee om moeten gaan. Het Jodendom schrijft ook regels voor hoe om te gaan met eten. Dit heet koosjer. Vaak hebben ze twee keukens omdat vlees en zuivel tegelijk klaarmaken onrein is.

Vegakids hebben vertrouwen in de mensheid!