Hoeveel dieren spaart een vegetariër in zijn hele leven uit?

Nieuwere berekening beschikbaar

We hebben de berekening naar het aantal gegeten dieren opnieuw gemaakt en daaruit blijk dat het aantal op 1167 dieren ligt. Dit verschil komt doordat we een betere methode hebben gebruikt om het aantal te berekenen. De vleesconsumptie neemt namelijk wel al jaren (iets) af. De recentere berekening vind je hier.
Nederlander eet meer dan 623 kippen in zijn levenNaar aanleiding van ons persbericht over het aantal dieren dat een Nederlander eet, kwamen er veel vragen over onze berekening. Het weekblad Nieuwe Oogst kwam na navraag bij het Productschap Vee en Vlees (PVV) op een hoger aantal gegeten dieren (734 in plaats van 522). Daarop hebben wij onze berekeningen aangepast. Hieronder onze vernieuwde berekeningen en aantallen. De gemiddelde Nederlander eet in deze vernieuwde berekening gemiddeld 727 dieren in zijn leven. In deze berekening zijn vis en schaal- en schelpdieren buiten beschouwing gelaten, aangezien daarover geen gegevens beschikbaar zijn.

Methode

Nederlander eet 34-37 varkens in zijn levenEr zijn twee manieren om de hoeveelheid dieren die een gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven eet te berekenen. Via de consumptie van vlees, en via de productie van vlees. We geven beide berekeningen hieronder. Het aantal geslachte dieren per Nederlander per jaar berekenen door het aantal slachtingen in Nederlander te delen door het aantal inwoners levert een te hoog aantal dieren op (namelijk ruim 2.400 per leven). Dit is te hoog aangezien 87% (cijfer 2010) van het in Nederland geproduceerde vlees geëxporteerd wordt. Je zou het aantal slachtingen hier voor moeten corrigeren, en er dan de import weer bij optellen.

Minder dieren eten? Ontvang 30 dagen lang vega-inspiratie, schrijf je nu in!

Wil je minder dieren of misschien wel helemaal geen dieren eten? Wij helpen je op weg. Meld je aan voor de receptennieuwsbrief 30 dagen vegetarisch en je krijgt 30 dagen lang dagelijks vega-inspiratie! Elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Zo wordt vegetarisch eten supermakkelijk en superleuk!

1. Berekening via de consumptie (Vegetariërsbond)

1.1. Levensverwachting bij geboorte van een Nederlander (in 2009)
Gemiddeld: 80,6 jaar

1.2. Vleesconsumptie
Kippen in bio-industeiWe geven de consumptie van de meest gegeten landbouwhuisdieren: kip, varken, rund/kalf en schaap/geit. Voor de resterende vleessoorten (namelijk paard, wild, kalkoen, gans etc) hanteert het Productschap Vee en Vlees voor de Nederlandse consumptie 1 kg slachtgewicht pppj. Dit is 1,2% van de totale vleesconsumptie in Nederland. Deze dieren zijn niet meegenomen in de berekening. Dit levert een beperkte onderschatting op, omdat is uitgegaan van de totale vleesconsumptie, en die is procentueel verdeeld over de hoofdstromen (kip, varken, rund, schaap/geit). De hoeveelheid geconsumeerd vlees klopt dus, de verdeling over de diersoorten niet helemaal.

Daarnaast laten ook nog een onbekend aantal vissen en schaal-en schelpdieren jaarlijks het leven voor onze consumptie. Deze zijn buiten beschouwing gelaten omdat er geen informatie is over welke vissen we precies eten, en hoeveel vlees er dan van een vis af komt (van een tonijn komt nu eenmaal meer vlees dan van een ansjovis).

Voor de berekening is het volgende nog van belang. Er is als je naar de productie en consumptie van vlees kijkt verschil tussen:

Nederlander eet 4-6 runderen in zijn levenLevend gewicht van het slachtdier. Minus bloed, huid, ingewanden, kop, poten, staart, evt. uier en geslachtsorganen krijg je slachtgewicht.
Slachtgewicht (ook wel 'beschikbaar voor gebruik' of 'karkasgewicht' genoemd.) Minus vlees dat naar diervoeding gaat, botten en afsnijverliezen krijg je verkoopbaar gewicht (pppj is dat 86,3 kg in Nederland, zie PVE jaarcijfers 2011)
Verkoopbaar gewicht. Minus botten, verliezen en verspilling bij de consument thuis en de krimp bij bereiding krijg je de werkelijke consumptie (pppj is dat 50,6 kg in Nederland, zie PVE jaarcijfers 2011)

* Werkelijke consumptie is zo'n 40 kilo pppj (in Nederland) (zie PVE jaarcijfers 2011 en VCP1998).

Afhankelijk van waar je de berekening voor gebruikt, kies je voor een van de vier gewichten. Als je wilt berekening hoe zwaar je een vrachtauto kunt beladen, werk je met levend gewicht. De FAO werkt in haar statistieken met het slachtgewicht om landen op dat punt met elkaar te kunnen vergelijken. Het Voedingscentrum werkt voor voedingsadviezen met de werkelijke consumptie (dat is namelijk wat consumenten daadwerkelijk in hun mond stoppen), zie bijvoorbeeld de Voedselconsumptiepeilingen. Voor milieuberekeningen wordt gewerkt met aankoopcijfers (dus het verkoopbaar gewicht). Ook voor de berekening van het aantal dieren dat aan vleesconsumptie is toe te schrijven, gebruik je het ‘verkoopbaar gewicht’. Dit is namelijk geheel toe te schrijven aan de vleeseter.


Voor minder gegeten dieren

Help ons mee om jou en anderen te helpen om vaker vegetarisch te eten. Word donateur en draag bij aan de groei in het aantal mensen dat minder vlees eet. Als dank ontvang je één Lekker.Vegetarisch Verwenbox boordevol verwenproducten plus een Schort óf het boek De Hippe Vegetariër van Isabel Boerdam t.w.v. 22,50 euro.

1.3 Vleesconsumptie per vleessoort
  Gram pppd (werkelijke consumptie) Procentueel Gram pppd (aankoopgewicht) in een heel leven (kg)
rundvlees, melkvee 13,9 12,8% 17,7 519,6
rundvlees, vleesvee 8,1 7,4% 10,3 302,8
kalfsvlees 1,5 1,4% 1,9 56,1
schapen/geiten
vlees
1,5 1,4% 1,9 56,1
varkensvlees 59 54,1% 75,0 2205,7
kippenvlees 25 22,9% 31,8 934,6
totaal 109 100% 138,6 4074,9

1.4 Hoeveelheid consumeerbaar vlees per individueel dier per soort
  kg consumeerbaar vlees van één dier
rundvlees, melkvee 220
rundvlees, vleesvee 275
Kalfsvlees (gemiddelde rosé en blank) 103
schapen/geitenvlees 18
varkensvlees 65
kippenvlees 1,5

1.5 Door vegetariër uitgespaarde dieren
 
  aantal dieren met in een heel leven gegeten vlees (NL gemiddelde)
rundvlees, melkkoe 1,1
rundvlees, vleesstier 2,4
kalfsvlees 0,5
Schapen/geiten
vlees
3,1
varkensvlees 33,9
kippenvlees 623,1
totaal 664,1

2. Berekening via de Productie

Berekening via de productie (bron: PVV)

  Kg bruto vlees (beschikbaar voor gebruik) (kg pppj) Voor een heel leven (80,5 jaar) Gemiddeld slacht gewicht (kg/dier) aantal dieren
varkens 42 3383 92 37
runderen 17,5 1410 310 5
pluimvee 23 1853 2,5 741
kalveren 1,7 137 150 1
schapen 1,4 113 20 6
totaal       789

 

3. Conclusie

Door je hele leven geen vlees te eten (aangenomen dat je anders volgens het Nederlandse gemiddelde zou eten en dat je op een gemiddelde leeftijd sterft), spaar je 664 tot 789 dierenlevens uit (gemiddeld 727 dieren, 9 dieren per jaar). 94% hiervan zijn kippen.

Afgerond kom je op het volgende staatje:
  • 4 tot 6 runderen (melkkoe, vleesstier, kalf)
  • 3 tot 6 geiten/schapen
  • 34 tot 37 varkens
  • 623 tot 741 kippen
Voor het eten van vis en schaal- en schelpdieren sterven ook dieren. Gegevens ontbreken echter om dit te kwantificeren.

Wil je ook dat er minder dieren worden gegeten?

Help ons dan vegetarisch eten te promoten. Word donateur en help mee!