fbpx

De kracht van plating in gastronomie – zo eet iedereen vega

zo eet iedereen vega: de kracht van plating en pairing
Blogs

Wereldwijd zijn chefkoks ervan overtuigd dat een eetervaring begint lang voordat de eerste hap wordt genomen. Vanuit hun keukens serveren professionals verfijnde gerechten die niet alleen smaakvol zijn, maar ook een visueel verhaal vertellen. Een goed gerecht, in de juiste proportie en compositie op een mooi bord, prikkelt de zinnen.

“Bij elk gerecht gebruik ik een breed bord om rust en ruimte te creëren voor onze seizoensgebonden ingrediënten. Het bord is ons canvas; texturen en kleuren worden subtiel gecombineerd om een esthetische harmonie te bereiken die uitnodigt om te proeven” vertelt een chefkok onze redacteur.

Eten is een zintuiglijke ervaring. Door de presentatie zorgvuldig af te stemmen op smaak en geur, wordt de visuele aantrekkingskracht versterkt. Ook wordt de nieuwsgierigheid opgewekt en creëert het verwachtingen. Van kleurcontrasten tot gedurfde geurtonen, elk element draagt bij aan een harmonieus geheel vol levendigheid en diepte. Dat gaat natuurlijk ook op voor vegetarische en plantaardige gerechten. Bij elk bord dat geserveerd wordt, willen ‘we’ laten zien dat vega(n) gerechten net zo luxueus en bevredigend kunnen zijn als de traditionele keuken.

Plating: haal het restaurant in huis

Het servies is hierbij belangrijk. En dat hoeft zeker geen aanslag op je budget te zijn. Een vegetarisch of plantaardig gerecht ziet er zoveel beter uit op een bord van het Nederlandse Mimo Homeware.

Hun servies wordt in Portugal gemaakt van natuurlijke materialen en volgens eeuwenoude ambachtstechnieken. Daarbij wordt zoveel mogelijk warmte, water en materiaal hergebruikt. Het glazuur wordt speciaal voor Mimo gemaakt en met de hand afgewerkt. Het resultaat is een prachtige aanwinst voor je tafel thuis, dat ook nog ’s gewoon in de vaatwasser kan. Ook mooi als cadeau!

Om jou als thuischef te helpen starten, delen wij Mimo’s recept voor basilicumschelpjes met een citroen-ricottacreme, een vegetarische amuse waarbij plating goed van pas komt. Heerlijk met de feestdagen, intiem etentje of als je ‘s een vleeseter wil verrassen.

Geniet ervan!

 

 

 

Lees ook deze nieuwsberichten

Nieuws

Vegamonitor 2024

Hoeveel vegetariërs en veganisten telt Nederland nu eigenlijk? Hoe vaak eet de gemiddelde Nederlander vlees? Dit zijn de…
Lees meer