Is vegetarisch eten gezond?

Blogs

Het woord vegetariër komt van het Engelse woord ‘vegetarian’, dat weer is afgeleid van ‘vegetable’ en dat betekent: (tromgeroffel) groente. De gemiddelde Nederlander, hierna af te korten als GN’er, eet hooguit de helft van de aanbevolen hoeveelheid groente (250 gram per dag), rookt en drinkt teveel, beweegt dan weer te weinig en weegt dan juist weer teveel. Het goede nieuws? Dat kan (met gemak) beter.

In Nederland hebben we de Gezondheidsraad, bestaande uit een groep wetenschappers. Het voedingscentrum baseert haar aanbevelingen op onderzoeksuitkomsten van deze raad. Over het eten van vlees zegt het Voedingscentrum: ‘je zou maximaal 500 gram vlees per week moeten eten.’ Maximaal is nog iets anders dan aanbevolen. Stel dat een dokter tegen je zegt: gezien uw eerdere hartprobleem zou u maximaal 100 kilo mogen wegen. Dan snap je dat het nog beter zou zijn als je 80 kilo weegt. De GN’er eet maar liefst ruim 700 gram vlees per week. En in plaats van maximaal 500 gram is het beter dat je wekelijks 350 gram vlees (of minder) eet. De GN’er doet het dus als volgt: hij eet de ongeveer de helft van de hoeveelheid groente die hij zou moeten eten en hij eet ongeveer twee keer zoveel vlees als dat hij zou moeten eten. (En laat andersom nou net veel gunstiger zijn voor je gezondheid).

‘Vegetariërs zijn gezonder’

Er zijn onderzoeken die aantonen dat vegetariërs wel 8 jaar ouder worden dan niet vegetariërs. Er is echter een grote ‘maar’ bij deze onderzoeken: het komt niet alleen door de voeding. De meeste vegetariërs roken ook minder, drinken minder, bewegen meer. Aan de andere kant: stimuleert dit alles je nou om ook minder te roken, minder te drinken en lekker te gaan wandelen met de hond? Ik hou je niet tegen! Misschien krijg je wel complimentjes: ‘ben je een paar pondjes kwijt?’, ‘wat zie je er goed uit, ben je soms verliefd’? Dan zeg je gewoon (op geheimzinnige toon): ‘Nee, ik lees een blog’ (alvast bedankt).

Het heeft natuurlijk geen zin om de gezondheid van een vegetariër die niet rookt, te vergelijken met bijvoorbeeld een niet vegetariër die wel rookt. Daarom is er de ‘epidemiologische studie’: als je alle onderzoeken op een grote bult gooit en de verstorende factoren eruit haalt, dan hangt volgens de Gezondheidsraad een vegetarisch voedingspatroon samen met een ongeveer 25% lager risico op (coronaire) hartziekten. Iedere dag worden 730 Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte, doodsoorzaak nr. 1 in ons land.

Het Voedingscentrum en KWF zeggen verder: het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.

Mythe: voedingsstoffentekort bij vegetarisch voedingspatroon

Sommige mensen zijn bang dat (vaker) vegetarisch eten een mogelijk tekort aan bepaalde voedingsstoffen veroorzaakt. Bij een gevarieerd en volwaardig vegetarisch voedingspatroon is deze angst totaal ongegrond. Voor je gezondheid is het juist alleen maar winst om je tenminste te houden aan de adviezen van het voedingscentrum: maximaal 500 gram vlees wekelijks en 250 gram groente per dag.

Voel je toch even de behoefte opkomen om te sidderen van angst?
Kruip dan achter de bank voor een tekort aan groente…..(of voor de belastingaangifte?)

Gaat je gezondheid je aan het hart? Minder vlees: meer groente! Voor je hart!

Als je vandaag ook in actie wilt komen, doe dan mee aan deze (non)challenge! Wij helpen je op weg en houden het simpel. En dan hopen we dat je vlees straks met gemak blijvend op een lager pitje zet (niet om langzaam te laten garen).

 

Joukje van der Klis

Artikel opnieuw uitgebracht wegens ons 130-jarig bestaan.

Lees ook deze nieuwsberichten