Plantaardig ijs dat écht anders smaakt

plantaardig ijs van de smaakmakers van vegan ijsmakers Goodoo
Blogs

Plantaardig ijs, het vriesvak is voorgoed veranderd

 

Voor het zomernummer van LekkerVega Magazine maakten wij een afspraak bij de ijsmakers van Goodoo. Volgens de ijsmeesters daar maken zij ijs zoals je het nog niet eerder proefde: 100% plantaardig maar zó romig en fris dat je spontaan vergeet dat er géén melk of toegevoegde suikers in zitten. Elk ijsje is gemaakt met aandacht voor smaak én systeemverandering. De basis? Cashewnoten die op eerlijke wijze rechtstreeks uit Afrika worden gehaald, en bananen die anders verspild zouden worden. Zo wordt elk ingrediënt zorgvuldig gekozen voor een lagere ecologische voetafdruk en een groter verhaal.

Inmiddels ligt de ijsjes van de coole impactmakers in meer dan 1.000 vriezers door het hele land: van Albert Heijn en PLUS tot DekaMarkt en Crisp, en van horecakeukens tot festivals. Het merk laat zien dat plantaardig niet alleen bewust, maar vooral ook “onweerstaanbaar” lekker kan zijn.

Bij de initiatiefnemers draait alles om impact. Het jonge ijsmerk kiest bewust voor 100% plantaardig ijs, niet alleen omdat het beter is voor de planeet, maar ook omdat het zó lekker is dat je niets mist. Geen melk, geen eiwél romigheid, smaak en kwaliteit die je bijblijven.

“Ons uitgangspunt is simpel,” vertelt Roderick Verplanken, mede-eigenaar. “Het moet lékker zijn. Want alleen dan gaan mensen echt anders kiezen.” En Nederland? Dat is er volgens Roderick klaar voor. Sterker nog: “Plantaardig ijs, het wordt tijd.”

Smaakmakers met een verhaal

Elke smaak begint met een idee én een gevoel. Wat mis je in het vriesvak? Wat zou je op een warme dag willen eten? Of juist als je je niet top voelt? Vanuit dat vertrekpunt gaat Tijn – medeoprichter en inmiddels de officieuze ‘ijsprofessor’ – aan de slag. Samen met het team ontwikkelt hij nieuwe smaken, test in kleine batches, en verfijnt tot het helemaal klopt. Chefs, consumenten en partners denken mee. Soms vormt zelfs een reststroom het startpunt van een nieuwe creatie.

Een goed voorbeeld is de banaan: een stille kracht in veel fruitvarianten. Bananen zorgen voor romigheid en natuurlijke zoetheid, zonder te overheersen. En omdat Goodoo werkt met geredde bananen via The Banana Factory, krijgt elk ijsje ook meteen een duurzaam verhaal mee.

Een netwerk van gooddo’ers

Het bedrijf werkt nauw samen met partners die – net als zij – geloven dat het anders moet én kan. Zoals ‘Johnny Cashew’, die de cashewketen eerlijker maakt door noten direct uit Afrika te importeren. Hun gebroken noten (toevallig ook net als Goodoo, V-Label gecertificeerd) vormen de romige basis voor veel Goodoo-ijsjes.
Of The Banana Factory, die bananen redt van verspilling en ze een tweede leven geeft in fruitijsjes zonder toegevoegde suikers.

En dan is er natuurlijk het eigen team – een kleine, gedreven club mensen die elke dag werkt vanuit één overtuiging: ijs kan beter.

het team ijsmakers van goodoo zijn ware smaakmakers

En wat zeggen de fans?

Consumenten reageren vaak verbaasd. “Wacht even… is dit plantaardig?” De romigheid van de cashewijsjes en de frisheid van de fruitvarianten verrast keer op keer. Ook supermarkten zijn enthousiast: het plantaardig ijs vult een behoefte die er – blijkbaar – nog niet was.

Plantaardig ijs, de kracht van reststromen

Goodoo verwerkt reststromen als serieuze basis voor hun producten. De rijpe of ‘lelijke’ bananen die anders weggegooid zouden worden, worden nu verwerkt in verfrissende fruitijsjes. En de gebroken cashewnoten die bij het pellen sneuvelen, krijgen een nieuw doel in de romige smaken. “Reststromen zijn bij ons geen bijzaak, maar het begin van iets goeds.”

Ambacht uit de Weerribben

Alle ijsjes van Goodoo worden gemaakt in Nederland, in de ijsfabriek van IJscuypje, gelegen in de regio de Weerribben. Daar is een aparte productielijn ingericht voor plantaardige recepten. Het resultaat: salonkwaliteit schepijs, maar dan op een stokje én volledig plantaardig.

Plantaardig ijs, vriezer voor vriezer

Goodoo heeft grote dromen: Nederland veroveren, vriezer voor vriezer. “We willen dat je op elk station, in elke supermarkt en op ieder festival een Goodoo-ijsje kunt vinden.” Daarna volgt hopelijk ook het buitenland. Want de behoefte aan beter ijs stopt niet bij de grens.

Voorproeven?

Dat kan op www.goodoo.nl 
De ijsjes zijn inmiddels te koop bij Albert Heijn, PLUS, Dekamarkt, Crisp, Boon’s Market en in meer dan 650 horecazaken in Nederland.

dit plantaardig ijs van smaakmaker goodoo zie je in de supermarkt

Dit artikel verscheen in het zomernummer van LekkerVega Magazine, ons nationaal verkrijgbare blad voor een vega lifestyle.
Gratis voor leden van de Vegetariërsbond (of neem een abonnement voor 4 nummers per jaar). En ook los te koop in supermarkten en tijdschriftwinkels.

cover Lekker Vega Magazine zomer editie 2025

Lees ook deze nieuwsberichten