Factsheet Gezondheid

Download de Factsheet Gezondheid (PDF)


vegetarisch eten en gezondheid vegetariers factsheet Vegetariersbond

Zijn vegetariërs gezond?

Als je deze vraag zo’n 45 jaar geleden gesteld had, had je een ander antwoord gekregen dan nu. Toen was de vraag ‘Eten zonder vlees kan dat?’. Die vraag heeft zich omgedraaid, en nu is het ‘Past vlees in een gezond eetpatroon?’. Het antwoord op de eerste vraag is ja (op de tweede overigens ook): een gevarieerd Westers lacto-ovo vegetarische voedingspatroon levert alle benodigde voedingsstoffen. Het Voedingscentrum geeft wel eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12 als aandachtspunten.
  • Eiwitrijke vegetarische producten (als vleesalternatief bij de warme maaltijd) zijn peulvruchten (waaronder sojaproducten als tahoe en tempe), noten, ei, vegaburgers en kaas.
  • Ijzer zit in volkorenproducten (brood, pasta), noten, gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, appel, tutti frutti) en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen
  • B1 wordt geleverd door brood en graanproducten, aardappelen, groente en zuivel.
  • En B12 door zuivel en eieren. Mocht je die niet willen of kunnen eten, dan is B12 ook nog te halen uit verrijkte producten als sojadranken en vleesvervangers, en anders is een supplement de aangewezen manier.
Het Voedingscentrum vindt, in navolging van de Gezondheidsraad, dat vegetariërs vis moeten eten. De Vegetariersbond onderschrijft dit laatste niet: de gezondheidsvoordelen van vis (een lager risico op hart- en vaatziekten) kun je ook halen door…. vegetarisch te eten! Zegt ook de Gezondheidsraad.
 

Zijn vegetariërs gezonder?

Vegetariërs zijn zeker gezonder dan de gemiddelde bevolking. Maar dat is ook niet zo gek. Meer dan de helft van de Nederlanders is te zwaar, minder dan 10% eet genoeg groente en fruit, een kwart rookt, de bewegingsnorm wordt maar door de helft gehaald en een pilsje op zijn tijd is wellicht gezellig, maar 12% weet geen maat te houden en is een zware drinker. Het is niet zo héél moeilijk het beter te doen dan dat. De Gezondheidsraad concludeert dat vegetariërs in de regel een gezondere leefstijl hebben dan omnivoren. Maar wil je alleen het effect van de voeding hebben, dan moet je andere factoren als roken, drinken, bewegen en sociaal economische factoren als opleiding, werk en inkomen, dus buiten beschouwing laten. En wat blijkt? Als je hiervoor corrigeert, zijn vegetariërs nog steeds gezonder: ze hebben een lager risico op hart- en vaatziekten. Vegetarisch eten beschermt je hart zelfs beter dan (1x per week) vis eten. Voor de andere aandoeningen (borstkanker, darmkanker, beroerte, longkanker en totale sterfte) is er onvoldoende bewijs dat vegetarisch eten hier een voordeel biedt.
 

Zijn vegetariërs het gezondst?

Nee, dat kun je niet zeggen. Er is niet iets als ‘een vegetarische bonus’. Vegetariërs blijken zich gewoon goed aan de Schijf van Vijf te houden: niet te veel eten en vooral plantaardig. Vergelijkbare gezondheidsvoordelen zijn echter ook te halen met een omnivoor voedingspatroon (met vis en matig vlees) volgens de Schijf van Vijf.

Download de hele Factsheet Gezondheid (PDF)