Bevatten zeewier en superfoods als bijenpollen en spirulina, vitamine B12?

Veel sites claimen dat deze superfoods vitamine B12 bevatten. Dit is een gevaarlijke suggestie, aangezien een B12 tekort ernstige gevolgen kan hebben. Zeker voor (jonge) kinderen.

Voor zeewier en spirulina is duidelijk dat het geen voor de mens bruikbare B12 bevat. De B12 die er in zit is namelijk analoog of pseudo B12. Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens.
Voor bijenpollen geldt dit mogelijk ook. Daarnaast is het onduidelijk, als het niet om analoge B12 gaat, hoeveel B12 de pollen bevatten en of in de door fabrikanten aanbevolen hoeveelheid pollen per dag de hoeveelheid B12 voldoende is.

Een gevarieerde (lacto-ovo) vegetarische voeding bevat in principe genoeg B12. Als vegetariër kun je namelijk voldoende vitamine B12 uit zuivel en eieren halen. Als veganist moet je een vitamine B12 supplement slikken of met B12 verrijkte producten gebruiken, zoals verrijkte sojazuivel.

Meer informatie

Wil je meer informatie dan kun je de brochure Gezond Vegetarisch gratis downloaden of voor 50 cent bestellen in onze webshop. In deze brochure is ook de Vegetarische Schijf van Vijf opgenomen. Wil je weten hoe je gevarieerd vegetarisch kan eten? Kijk dan bij ons voorbeeld weekmenu.

Help ons voorlichting te geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk! Wij bedanken donateurs onder andere met een gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou een op maat gemaakt voedingsadvies.