calcium melk remt ijzeropname

Mijn dokter zegt dat ik mijn staalpillen niet met melk mag innemen, omdat de calcium in de melk de ijzeropname remt. Klopt dat?
Nee, dat klopt niet. Er is inderdaad een aantal stoffen dat de ijzeropname remt (calcium is er daar één van, maar ook fytaat in granen en peulvruchten en polyfenolen in thee of koffie), maar dat is meer een academisch gegeven dan dat je er in de praktijk last van hebt. Volgens het Voedingscentrum zijn er geen specifieke voedingsstoffen die je moet vermijden in verband met remmend effect op de opname van ijzer als je kijkt naar het totale voedingspatroon op de lange termijn. Met een gevarieerd eetpatroon krijg je ook voedingsmiddelen binnen die de opname stimuleren en het remmend effect weer kunnen opheffen. Bij het vaststellen van de aanbevolen hoeveelheden van ijzer is hiermee rekening gehouden.
Overigens zorgt vitamine C ervoor dat je non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op.


Lente 2018