Ik ben allergisch voor kippenei-eiwit. Hoe krijg ik met zuivel alleen toch voldoende B12 binnen?

In Nederland wordt voor een volwassene 2,8 microgram vitamine B12 per dag aanbevolen. Dit is vrij hoog zodat ook degenen met een hoge behoefte er voldoende aan hebben. Dit houdt in dat de meeste mensen met een lagere hoeveelheid toekunnen. In het geval van vitamine B12 is de gemiddelde behoefte 2,0 microgram.
Een glas halfvolle melk (225 ml) bevat 1 microgram en een plak kaas van 20 g 0,4 microgram vitamine B12. Dit betekent dus dat je (bijvoorbeeld) twee glazen melk en een plak kaas per dag moet gebruiken om voldoende B12 binnen te krijgen. De melk kun je natuurlijk ook (gedeeltelijk) vervangen door sojamelk verrijkt met vitamine B12 en calcium, karnemelk, yoghurt of zuiveltoetjes.

Meer informatie

Wil je meer informatie dan kun je de brochure Gezond Vegetarisch gratis downloaden of voor 50 cent bestellen in onze webshop. In deze brochure is ook de Vegetarische Schijf van Vijf opgenomen. Wil je weten hoe je gevarieerd vegetarisch kan eten? Kijk dan bij ons voorbeeld weekmenu.

Help ons voorlichting te geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk! Wij bedanken donateurs onder andere met een gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou een op maat gemaakt voedingsadvies.