Is soja ongezond?

sojabonenEr is veel onderzoek gedaan naar voor- en nadelen van soja. De meest bekende nadelige effecten die worden toegeschreven aan een (te hoge) sojaconsumptie zijn:
  • borstkanker: niet aangetoond dat soja hier een risico voor vormt.
  • dementie/Alzheimer/cognitieve functie: weinig aanwijzingen dat soja hier een risico op vormt. Gevonden relaties kunnen te maken hebben dat in sommige landen (Indonesië) formaldehyde gebruikt is bij de productie van tahoe.
  • vervrouwelijking van mannen door isoflavonen uit soja (oestrogene hormonen): incidenteel gevonden bij hoge sojaconsumptie: 12 tot 14 porties per dag, andere studies vinden weer geen effect bij een dergelijke hoge dosis.
  • schildklierproblemen: bij mensen met een normale schildklierfunctie is geen effect van soja gevonden, wel bij mensen met een verlaagde schildklierfunctie. Hierbij wordt voorzichtigheid geadviseerd wat betreft sojaconsumptie.
  • fytaatzuur: dit kan de opname van mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium verstoren. Echter: soja levert zelf deze mineralen ook, en bij een niet al te hoge sojaconsumptie worden geen problemen verwacht. Zie ook: Zijn granen en peulvruchten slecht voor de opname van mineralen?

Meer informatie over gezond vegetarisch eten?

Download gratis de brochure Gezond Vegetarisch met de Vegetarische Schijf van Vijf.


TempéKortom: er zijn weinig problemen met soja te verwachten bij een normale consumptie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat sojaconsumptie bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verminderen van het risico op borstkanker en prostaatkanker, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van overgangsklachten. Wel is er de waarschuwing als je schildkliermedicijnen gebruikt, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en met je huisarts overleggen als je je sojaconsumptie verandert.

 

tahoe tofu

Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen. Dan komt daar meteen altijd de vraag overheen: wat is dan een onveilige dosis, of: wanneer krijg je last van de nadelen van soja? Tussen de veilige en onveilige hoeveelheid van gewone voedingsmiddelen (dus geen geïsoleerd soja-eiwit, of isoflavonen) zit een groot grijs gebied, en het hangt dan ook nog af van je aanleg voor bepaalde aandoeningen. Van twee porties per dag is afdoende aangetoond dat je dan geen last krijgt van enig nadelige effect. Van andere hoeveelheden niet, zo simpel is het. Dat betekent niet dat als je drie of vier porties per dag eet, je per definitie in een gevarenzone komt, maar daar is domweg geen uitspraak over te doen.

Een goed overzichtsartikel van Jack Norris over mogelijke nadelen van sojaconsumptie is te vinden op www.veganhealth.org/articles/soy_wth

Voor een gezonde voeding is variatie het sleutelwoord. Sojaproducten passen verder in een gezonde, vegetarische voeding, maar je kunt ook prima zonder (maar dat geldt voor elk afzonderlijk voedingsmiddel). Zie bijvoorbeeld tips voor een weekmenu dat we voor vegetariërs hebben samengesteld.
 

Zorgen over je voeding? Gratis voedingsscan voor nieuwe donateurs!

voedingsscanWord vandaag nog donateur en ontvang gratis een voedingsscan door onze voedingskundige Sytske de Waart. Daarnaast ontvang je 4x per jaar ons magazine met tips en recepten én help je ons mee voorlichting te geven over lekker en gezond vegetarisch eten.