Wat is soja?

sojabonenBij soja denken de meeste mensen terecht aan ketjap, sojaolie (slaolie), tofu of tahoe (gestremde sojamelk) en tempé (gefermenteerde sojabonen).
Deze producten zijn niet alleen populair bij vegetariërs en liefhebbers van de Aziatische keuken, maar worden ook steeds vaker door de reguliere consument gebruikt. Deze producten, en veel vleesvervangers zoals vegaburgers, worden van sojabonen gemaakt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat soja al lang voor iedereen dagelijkse kost is geworden, omdat in een belangrijk deel van alle verpakte levensmiddelen soja is verwerkt in de vorm van ingrediënten als sojameel, sojaeiwit en sojaolie. Ook maakt sojaschroot (dat wat overblijft als de olie uit de sojaboon geperst is) een belangrijk onderdeel uit van veevoer. Melk, eieren en vlees zijn indirect dus ook tot stand gekomen met soja.

Meer informatie

Wil je meer informatie dan kun je de brochure Gezond Vegetarisch gratis downloaden of voor 50 cent bestellen in onze webshop. In deze brochure is ook de Vegetarische Schijf van Vijf opgenomen. Wil je weten hoe je gevarieerd vegetarisch kan eten? Kijk dan bij ons voorbeeld weekmenu.

Help ons voorlichting te geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk! Wij bedanken donateurs onder andere met een gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou een op maat gemaakt voedingsadvies.