Wat is soja?

Bij soja denken de meeste mensen terecht aan ketjap, sojaolie, tofu of tahoe (van gestremde sojamelk) en tempé (of tempeh; van gefermenteerde sojabonen).



Deze producten zijn niet alleen populair bij vegetariërs en liefhebbers van de Aziatische keuken, maar worden ook steeds vaker door de reguliere consument gebruikt. Deze producten, en veel vleesvervangers zoals vegaburgers, worden van sojabonen gemaakt.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat soja al lang voor iedereen dagelijkse kost is geworden, omdat in een belangrijk deel van alle verpakte levensmiddelen soja is verwerkt in de vorm van ingrediënten als sojameel, sojaeiwit en sojaolie.
 

Soja-restanten voor veevoer

Ook maakt sojaschroot (dat wat overblijft als de olie uit de sojaboon geperst is) een belangrijk onderdeel uit van veevoer. Melk, eieren en vlees zijn indirect dus ook tot stand gekomen met soja.

Meer informatie over soja

Wil je meer informatie over gezond en verantwoord vegetarisch eten, download dan de gratis folder Gezond Vegetarisch. In deze folder is ook de Vegetarische Schijf van Vijf opgenomen.
Wil je weten hoe je gevarieerd vegetarisch kan eten? Kijk dan bij ons voorbeeld weekmenu.
Teken de petitie van Vegetariersbond voor betere zuivelsector en kalfvriendelijkere melk

Teken de petitie voor meer liefde in de zuivelsector en kalfvriendelijkere melk