Zijn paddenstoelen goede vleesvervangers?

Paddenstoelen staan merkwaardig genoeg bekend als vleesvervanger. Waarop dat fabeltje is gebaseerd, is onduidelijk. Misschien omdat champignons in het verleden voornamelijk gebruikt werden als versiering van vlees. Voedingskundig gezien vallen paddenstoelen onder groenten. In paddenstoelen zit wel wat eiwit, maar dat is niet meer dan 3%.

Ter vergelijking: kaas, noten en vlees bestaan voor bijna een kwart uit eiwit. Ook qua micronutriënten zijn ze geen goede vleesvervangers: ze bevatten te weinig ijzer en geen vitamine B12. Dit gezegd hebbende: in Westerse landen als Nederland krijgen we veel meer eiwit binnen dat we nodig hebben. Af en toe een (smakelijk) product nuttigen dat niet zo veel eiwit bevat, is helemaal niet erg.

Meer informatie

Wil je meer informatie dan kun je de brochure Gezond Vegetarisch gratis downloaden of voor 50 cent bestellen in onze webshop. In deze brochure is ook de Vegetarische Schijf van Vijf opgenomen. Wil je weten hoe je gevarieerd vegetarisch kan eten? Kijk dan bij ons voorbeeld weekmenu.

Help ons voorlichting te geven

We kunnen alleen goede voedingsvoorlichting blijven geven met jouw steun. Word donateur en steun ons werk! Wij bedanken donateurs onder andere met een gratis voedingsscan! De Vegetariërsbond voedingskundige Sytske de Waart geeft, speciaal voor jou een op maat gemaakt voedingsadvies.