Kant- en klare vleesvervangers

Soorten

kant- en klare vleesvervangerKant- en klare vleesvervangers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt onderscheid maken op basis van:
  • Vorm:
    • Je hebt producten die als basis voor een gerecht kunnen dienen, zoals gehakt, reepjes, (roerbak)stukjes, hamblokjes of spekreepjes
    • Je hebt producten die standaard vleesproducten imiteren, zoals hamburgers, schnitzels, worstjes, spiesjes en balletjes
    • Je hebt ook producten met allerlei vullingen, zoals carrés, rondo’s, satéschnitzels, cordon blues
    • Je hebt vleeswarenvervangers voor op brood, zoals vegetarische varianten op smeerworst, plakjes “ham” en “worst”, paté en filet american.
  • Basisingrediënt:
    • sojabonenSoja: dit is nog altijd bij de meeste vleesvervangers de basis. De meeste soja gebruikt in vleesvervangers is duurzaam en niet genetisch gemodificeerd.
    • Lupine is een peulvrucht die ook in Nederland kan groeien.
    • Zuivel: naast kaasburgers heb je ook allerlei schnitzels en burgers op basis van zuivel
    • Groente: dit zijn met name peulvruchten.
    • Schimmel: dit klinkt misschien vreemd, maar Quorn is gemaakt op basis van een schimmel die rijk is aan eiwitten, voedingsvezels, magnesium en zink.
    • Kikkererwten: dit zijn voornamelijk falafelballetjes en falafelburgers.
    • Zaden: bijvoorbeeld zadenburgers
    • Paddenstoelen: goede vleesvervangers voor de bite, maar anders dan veel gedacht bevatten ze weinig eiwitten
  • Merken: er zijn steeds meer verschillende merken vleesvervangers van bedrijven met een specifiek product of specifieke focus tot bedrijven met een heel breed assortiment. Hier een opsomming geven is lastig, omdat de markt erg in ontwikkeling is. Vaak heeft een supermarkt enkele merken in het assortiment. Sommige merken liggen exclusief bij een bepaalde supermarkt, terwijl andere bij meerdere ketens te vinden zijn.

Tips en trucs:

Vleesvervangers op de barbecue
  • Let er op dat je vleesvervangers anders moet bakken dan vlees. Vaak hoef je ze maar kort te bakken en worden ze het meest lekker als je ze op laag vuur bakt. Kijk op de verpakking van het product wat de producent aanraad.
  • Veel vleesvervangers zijn door de producent al op smaak gebracht, maar veel kun je ook nog zelf extra smaak geven. Dit geldt zeker voor producten als reepjes, gehakt en stukjes.
  • Vleesvervangers kun je in de pan bakken, maar soms ook in de oven of op de barbecue. Daarnaast kun je ze soms frituren. Meestal vind je de mogelijkheden op de verpakking.
  • Je kunt vleesvervangers gebruiken in een traditionele Hollandse maaltijd van vlees(vervanger), groente en aardappelen, maar ze ook gebruiken voor roerbakmaaltijden, in pastagerechten of bijvoorbeeld de nasi of bami.
  • Vleesvervanger verschillen qua smaak en kwaliteit. Bij sommige is het verschil met vlees nauwelijks te proeven, terwijl andere toch om een lekkere saus smeken. Probeer daarom verschillende producten en merken uit en kies uit welke jij het lekkerst vindt.
  • De meeste vleesvervangers kun je in de koelkast bewaren en zijn dan vaak enkele dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen dan zijn ze 3 maanden houdbaar
  • Als je de verpakking open hebt gemaakt kun je de vleesvervangers nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak of in een diepvrieszakje

Op zuivel basis

afbeeldingHet gebruik van zuivel in vleesvervangers geeft deze een wat vlezige smaak. Er is een grote variatie in vleesvervangers op basis van zuivel, wel zijn ze allemaal van hetzelfde merk, namelijk Valess.

Op soja basis

De meeste kant-en-klare vleesvervangers zijn nog altijd op basis van soja. Het aanbod is zeer divers van gehakt en roerbakreepjes tot vegetarische courdon blues of hamburgers. vleesvervangers op soja basis heb je van diverse merken.

Op basis van groente

De nieuwste soort vleesvervangers is die op basis van groente, veelal peulvruchten. Ook bij deze producten wordt geprobeerd om de bite van vlees te evenaren.

Op basis van lupine

De ontwikkelingen op het gebied van lupine staan
niet stil maar een ding is alvast duidelijk: lupine is een uitstekend plantaardig alternatief voor vlees. Lupine is een Australisch vlinderbloemgewas, rijk aan eiwitten en zeer gezond. Er zijn inmiddels enkele vleesvervangers op basis van lupine verkrijgbaar. De bekendste merken met producten op basis van lupine zijn Vivera en de Vegetarisch Slager, echter slecht een beperk deel van hun producten is op basis van lupine

Quorn

afbeeldingQuorn is een specifiek merk en is samengesteld op basis van een schimmel die rijk is aan eiwitten, voedingsvezels, magnesium en zink. Aan Quorn komt ook kippeneiwit te pas (de smaak doet dan ook een beetje aan kip denken). Het is verkrijgbaar in kleine blokjes, in de vorm van gehakt, in de vorm van burgers en in kant en klaarschotels, zoals lasagna.