Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist en een pescotariër?

vegetarier vegan en pescotarier

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, zoals vlees en vis.

Een veganist gaat verder en gebruikt geen enkel dierlijk product of bijproduct.Veganisten gebruiken dus ook geen kaas, eieren, honing, melk, leer en wol. Ze letten ook meer op andere toepassingen. Bijvoorbeeld of de cosmetica die ze gebruiken 100% dierproefvrij is en ook geen dierlijke ingrediënten bevat.

Hoe verschillen vegetariërs en veganisten van perscotariërs en flexitariërs?

In ons land leven ongeveer 850.000 Nederlanders met een veganistische of vegetarische levensstijl. En bijna de helft van de Nederlanders is flexitariër. En je hebt ook pescotariërs en vele andere soorten vleesminderaars.

Niemand houdt ervan om in een hokje te worden gestopt (dieren trouwens ook niet). Hier is een handig overzicht om je te helpen begrijpen wat de verschillende termen betekenen.

vegetariër eet geen producten van gedode dieren, en dus in principe ook geen vis of kaas met dierlijk stremsel
veganist gebruikt geen dierlijke producten en bijproducten; dus geen melk, kaas, ei en honing, maar ook geen leer en geen wol
lacto-ovo vegetariër eet geen vlees/vis/gevogelte, maar wel eieren, melk en kaas
lacto-vegetariër eet wel zuivelproducten maar geen eieren
ovo-vegetariër eet geen zuivel, maar wel eieren
pescotariër eet geen vlees/gevogelte en zuivel, maar wel vis
fruitariër eet alleen fruit en noten
flexitariër eet op een aantal dagen per week vegetarisch

 

Waar moet je op letten bij veganistische en vegetarische maaltijd?

Vegetarisch eten bevat geen vlees, geen vis, geen gevogelte en geen insecten. Daarnaast zit er in een volledig vegetarische maaltijd ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel en ander ‘verstopt vlees’. Gelatine is namelijk gemaakt van huid of van beenderen. En in kaas  zit meestal kalfsstremsel. Daarom noemen wij datvegetarische instinkers. 

Veganistisch eten mag geen melkproducten bevatten. Vegans kiezen daarom vaker voor alternatieve melkproducten op basis van soja, amandel, haver, kokos, cashewnoten of rijst. Daarnaast laten veganisten verschillende soorten koekjes staan (vanwege de boter en de eieren). En vegans letten op dat hun voedsel niet in dierlijke olie is gebakken.

Graag helpen we je bij je keuzes. Bekijk hier de stappenplannen en tips voor vleeseters, flexitariërs, vegetariërs en vegans. Met ons V-Label keurmerk zie je bovendien in één oogopslag in de supermarkt of een product vegetarisch of veganistisch is.

Kies een Vega Challenge

1 week of maand zónder vlees en vis