Wat is macrobiotiek en welk eten is macrobiotisch?

Macrobiotiek

Macrobiotiek is een voedingsleer die ontwikkeld is door de Japanner George Ohsawa (1893-1966). De leer is een combinatie van het Japanse zen, boeddhisme en de westerse wetenschap. Macrobiotiek is gebaseerd op de filosofie dat er evenwicht dient te zijn tussen yin en yang.

Macrobiotisch menu

Het macrobiotische voedingspatroon ziet er als volgt uit (bron: Wikipedia):

  • helft granen en graanproducten
  • kwart groenten
  • achtste peulvruchten en zeewier
  • rest: (miso)soep en andere producten

Macrobiotische voeding is in hoofdzaak veganistisch.

Opletten bij een macrobiotisch dieet

Als je je houdt aan bovenstaande indeling van je maaltijd, dan mis je vitamine B12. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, eieren), en in voedingssupplementen. Lange tijd dachten macrobioten vitamine B12 uit zeewier te kunnen halen, een veel gebruikt ingrediënt in de macrobiotische keuken. Onderzoek van de Wageningen Universiteit, eind jaren 80, toonde echter aan dat dit om een niet-bruikbare variant van vitamine B12 gaat. Hierdoor liepen met name macrobiotisch gevoede kinderen tekorten op. Geschrokken van deze uitkomst hebben veel macrobioten destijds hun voeding aangepast met meer zuivel, vlees en vette vis, zodat deze nu volwaardiger is.

Wil je weten waar allemaal B12 in zit? En waarin juist niet? Check it out!