Eiwit luchtig kloppen

Top8 lekkerste vega Amerikaanse recepten om de verkiezingsuitslag te vieren

Amerikaanse recepten, de hapjes en bekende klassiekers, zijn redelijk eenvoudig te veganizen. Om de verkiezingsuitslag te vieren, hebben wij uit onze kookboeken de vega/n varianten van een aantal van deze klassiekers gevonden. Welke ga jij maken? Deel je foto met #lekkervega op Facebook of Instagram.. & Now, let’s make your food great again!

 

Amerikaans recept: Bagels & TempehBacon

Tempeh is een van mijn favoriete veganistische eiwitbronnen. Koop bij voorkeur een biologische versie. Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, en omdat de hele boon wordt gebruikt, is het eiwitgehalte hoog en de smaak optimaal. Het snelle baconglacé tilt de tempeh naar een hoger niveau. ~ Gaz Oakley

Recept en foto: ‘Plant Only Kitchen‘ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

lekkerste vegan amerikaanse recepten

Dit heb je nodig 
Voor 2 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 15 mins

plantaardige olie, om in te bakken
200 g tempeh, in de breedte in dunne plakjes
12 troskerstomaten

voor het glacé
2 el ahornsiroop
2 druppels vloeibare rook (‘liquid smoke’ zie voetnoot onderaan; optioneel)
¼ tl gerooktepaprikapoeder 1 el sojasaus of tamari (glutenvrije sojasaus, o.a. toko)
serveer met
4 volkorenbagels,
geroosterde verse spinazie
veganistische roomkaas
tomatenketchup
wat gemengde zaden

Zo maak je dit Amerikaanse recept
Meng de ingrediënten voor het glacé in een kleine kom.
Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
Voeg wat plantaardige olie toe, gevolgd door de plakjes tempeh.
Bak de tempeh 3 minuten aan beide kanten en bestrijk daarbij met het glacé, tot de tempeh gekaramelliseerd en kleverig is. Haal de tempehbacon uit de pan en zet apart, zodat de plakjes krokant worden.
Veeg de pan schoon met wat keukenpapier. Schenk nog wat olie in de pan, voeg de kerstomaten toe en bak ze een paar minuten.
Serveer de tempehbacon op de geroosterde volkorenbagels met de kerstomaten, wat verse spinazie, veganistische roomkaas, ketchup en gemengde zaden.

Tip!
Liquid Smoke haal je bij de toko, of online.
Zie ook deze Kookshow waarin het zorgt voor echt lekkere vegan bacon.

 

Chili Dogs – de vega variant van het beroemde Amerikaanse recept

Dit is nog zo’n lekkernij met seitan, dit keer met klassieke chorizosmaken zoals gerooktpaprikapoeder en venkelzaad. Ik schep graag een pittige chili op deze worstjes (de chili is trouwens ook erg lekker met een kom rijst en een salade). ~ Gaz Oakley

Recept en foto: ‘Vegan 100’ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

lekkerste vegan Americaanse recepten zoals deze chili dogs

Dit heb je nodig 
Voor 8 dogs
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 60 mins

Voor de worstjes:
290 ml hete groentebouillon
3 el gedroogd eekhoorntjesbrood
wat kokosolie of plantaardige olie, om in te bakken
1 middelgrote rode ui, gepeld en grofgesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 el extra vergine olijfolie
100 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
4 el tomatenpuree
21/2 el gerookte-paprikapoeder
1 el cayennepeper
1 el venkelzaad
1 tl zout en peper
1 el miso (Japanse sojabonenpasta, o.a. biologische supermarkt)
270 g seitan (tarwegluten, o.a. biologische supermarkt en online)
50 g kikkererwtenmeel

Voor de chili:
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook
1 verse jalapeño 1 kleine flespompoen, geschild en in kleine blokjes 1 rode paprika, in blokjes
wat kokosolie, om in te bakken 1 tl komijnpoeder
1 tl kaneel
2 tl cayennepeper
een snufje zeezout en peper
2 blikken à 400 g tomatenblokjes
200 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
200 g rode kidneybonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
100 g maïs uit blik
een handvol gehakte koriander
Voor erbij:
hotdogbroodjes
plakjes avocado
plantaardige ‘crème fraîche’ (bijv. van Alpro)
verse koriander

Zo maak je dit vegan Amerikaanse recept
Eerst ga je de seitanstukjes maken. Voeg alle natte ingrediënten toe aan een blender en pureer glad. Meng de droge ingrediënten in een grote mengkom door elkaar. Voeg het tofumengsel toe en roer tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg op een schoon, licht met kikkererwtenmeel bestoven werkvlak. Kneed het deeg minimaal 8 minuten. Dit is de belangrijkste stap in het recept. Als je het deeg niet goed genoeg kneedt, wordt de seitan vreselijk sponzig. Na het kneden voelt het deeg vrij stevig en elastisch. Vorm tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik en snijd in 4 stukken. Laat 10 minuten rusten en bereid intussen de bouillon voor. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe aan een grote pan met deksel en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag, zodat de bouillon zachtjes pruttelt.

Voeg de seitanstukjes toe aan de bouillon en laat 35 minuten met een deksel op de pan zachtjes garen (laat de bouillon niet koken). Keer de seitanstukjes halverwege om. Haal de seitanstukjes uit de bouillon en laat afkoelen. Als het goed is, zijn ze in omvang verdubbeld en voelen vrij vleesachtig aan. Scheur of snijd in kleinere stukjes om ze te paneren. Ik scheur ze graag in stukjes, omdat ze dan grove randjes krijgen waar het paneerlaagje zich aan kan hechten. Roer alle ingrediënten voor het paneerlaagje in een mengkom door elkaar. Meng voor het beslag het kikkererwtenmeel met het water in een aparte kom. Nu is het tijd om de seitanstukjes een voor een te paneren: doop ze eerst in het beslag, daarna in het paneermeel. Ik doe dit twee keer, zodat ze een lekker dik laagje krijgen. Leg alle gepaneerde seitanstukjes op een bord en zet in de koelkast terwijl je de olie verhit.

Verwarm een frituurpan tot ongeveer 180 °C of vul een grote pan maximaal tot de helft met de olie. Laat een stukje brood in de olie vallen om te controleren of de olie in de pan heet genoeg is: als het meteen boven komt drijven, is de olie op temperatuur. Frituur de seitanstukjes in 3 tot 4 minuten goudbruin en krokant. Als je de seitanstukjes liever in de oven bakt, zet ze dan 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Laat de seitanstukjes uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Serveer direct.

 

Nog zo’n Amerikaans recept: Kentucky Fried (Not so) Chick’n

Deze seitanstukjes zijn ongelofelijk mals! Ik paneer ze met een lekker pittig beslag dat zijn weerga niet kent. Ze worden superkrokant als je ze frituurt, maar je kunt ze ook in de oven bakken. Als je geen tijd hebt om de seitanstukjes te maken, kun je ook bloemkoolroosje gebruiken en dezelfde paneertechniek toepassen. ~ Gaz Oakley

Recept en foto: ‘Vegan 100’ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

lekkerste vega Amerikaanse recepten zoals Kentucky Fried Chiicken

Dit heb je nodig 
Voor 4 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 60 mins

Voor de seitanstukjes – natte ingrediënten:
170 g stevige tofu
120 ml sojamelk
1 tl miso (Japanse sojabonenpasta, o.a. biologische supermarkt)
1 tl gedroogde dragon
1 tl gedroogde salie
1/2 tl uienpoeder
1/4 tl knoflookpoeder
1 tl zeezout
115 g seitan (tarwegluten, o.a. in biologische supermarkt en online te koop)
25 g kikkererwtenmeel

Voor de bouillon:
1 liter groentebouillon
1 takje verse rozemarijn
2 takjes verse tijm
1 ui, in kwarten
een snufje zeezout en peper

Voor het paneerlaagje:
120 g bloem
60 g panko (Japans broodkruim)
2 el fijne kristalsuiker
1 tl zeezout
2 tl gekneusde zwarte peper
1 el cayennepeper
1 el gedroogde chilivlokken
1 el gedroogde oregano
1 el paprikapoeder
1 el gedroogde salie
1 tl pimentpoeder

Voor het beslag:
100 g kikkererwtenmeel
240 ml water
1 liter plantaardige olie, om in te frituren (bewaren in fles en hergebruik kan, tot 8x; wel goed zeven door fijne zeef)

Zo maak je het
Eerst ga je de seitanstukjes maken. Voeg alle natte ingrediënten toe aan een blender en pureer glad. Meng de droge ingrediënten in een grote mengkom door elkaar. Voeg het tofumengsel toe en roer tot er een deeg ontstaat. Leg het deeg op een schoon, licht met kikkererwtenmeel bestoven werkvlak. Kneed het deeg minimaal 8 minuten. Dit is de belangrijkste stap in het recept. Als je het deeg niet goed genoeg kneedt, wordt de seitan vreselijk sponzig. Na het kneden voelt het deeg vrij stevig en elastisch. Vorm tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik en snijd in 4 stukken. Laat 10 minuten rusten en bereid intussen de bouillon voor. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe aan een grote pan met deksel en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag, zodat de bouillon zachtjes pruttelt.

Voeg de seitanstukjes toe aan de bouillon en laat 35 minuten met een deksel op de pan zachtjes garen (laat de bouillon niet koken). Keer de seitanstukjes halverwege om. Haal de seitanstukjes uit de bouillon en laat afkoelen. Als het goed is, zijn ze in omvang verdubbeld en voelen vrij vleesachtig aan. Scheur of snijd in kleinere stukjes om ze te paneren. Ik scheur ze graag in stukjes, omdat ze dan grove randjes krijgen waar het paneerlaagje zich aan kan hechten. Roer alle ingrediënten voor het paneerlaagje in een mengkom door elkaar. Meng voor het beslag het kikkererwtenmeel met het water in een aparte kom. Nu is het tijd om de seitanstukjes een voor een te paneren: doop ze eerst in het beslag, daarna in het paneermeel. Ik doe dit twee keer, zodat ze een lekker dik laagje krijgen. Leg alle gepaneerde seitanstukjes op een bord en zet in de koelkast terwijl je de olie verhit.

Verwarm een frituurpan tot ongeveer 180 °C of vul een grote pan maximaal tot de helft met de olie. Laat een stukje brood in de olie vallen om te controleren of de olie in de pan heet genoeg is: als het meteen boven komt drijven, is de olie op temperatuur. Frituur de seitanstukjes in 3 tot 4 minuten goudbruin en krokant. Als je de seitanstukjes liever in de oven bakt, zet ze dan 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Laat de seitanstukjes uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Serveer direct.

 

Amerikaans recept: Knapperige Kentucky-Zwammen

Recept en foto: ‘Plant Only Kitchen‘ van vegan chef Gaz Oakley (aka @avantgardevegan op Instagram)

Dit heb je nodig 
Voor 4 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 60 mins

240 ml sojamelk
250 g oesterzwammen
ca. 1 l plantaardige olie, om in te frituren
zeezout

voor het Kentucky-jasje
130 g (glutenvrije) bloem
50 g panko (Japans broodkruim)
1 tl zeezout
2 tl gekneusde zwarte peper
2 tl cayennepeper
1 tl gedroogde oregano
2 tl gerookte-paprikapoeder
2 tl knoflookgranulaat
1 tl gedroogde salie
1 tl gedroogde tijm
1 tl piment

serveer met
romige aardappelpuree
gegrilde maïskolven
verse fijngehakte bieslook

Zo maak je het
Schenk de sojamelk in een kleine kom.
Voeg alle ingrediënten voor het Kentucky­jasje toe aan een aparte grote kom en meng goed.
Doop elke oesterzwam eerst in de melk en wentel daarna door het Kentucky­mengsel. Ik doe dit twee keer, zodat de oesterzwammen echt goed gepaneerd zijn. Leg de gepaneerde oesterzwammen op een bord en zet 15 minuten in de diepvries, zodat ze wat steviger worden.
Vul een grote pan voor de helft met de plantaardige olie en zet op middel­hoog vuur, of verhit een frituurpan tot ongeveer 180 °C. Als je een pan gebruikt, controleer dan of de olie op temperatuur is door er een houten lepel in te steken: als er belletjes rond de lepel ontstaan, is de olie heet genoeg.
Haal de oesterzwammen uit de diepvries en laat er een paar voorzichtig in de olie zakken. Bak elke portie 4 tot 5 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Bak niet te veel oesterzwammen tegelijk, want dan daalt de temperatuur van de olie en stijgt het olieniveau in de pan.
Schep de oesterzwammen met een frituurschep of schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
Bestrooi met wat zeezout zodat ze krokant blijven.
Serveer de oesterzwammen met aardappelpuree, jus, gegrilde maïskolven en wat verse bieslook.

Tip!
Als je geen olie wilt gebruiken, leg de oesterzwammen dan op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.

Nog een Tip!
Bestel de digitale versie van ons LekkerVega Magazine (oplage 20.000) voor slechts 2,50..
80 pagina’s met o.a. paddenstoelen-creaties van Jonnie Boer, gerechten van Foodies Magazine en chefkok Nigel Slater, interviews, VoedingsVragen, etc etc.

 

TexMex Amerikaans recept: Warme Salade met Gegrilde Maïs, Jalapeno & TortillaChips

Recept en foto: Foodies Magazine iov. de Vegetariërsbond

gegrilde mais met jalapeno, avocado en tortillachips

Dit heb je nodig 
Voor 4 à 6 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 25 mins
Per portie (4): ca. 563 kcal | 9 g eiwit | 38 g vet | 41 g koolhydraten

4 maïskolven
sap van 1 limoen
1 el agavesiroop
4 el olijfolie
2 avocado’s in blokjes
1 bosje koriander alleen de blaadjes, grofgehakt
1 bos bosui fijngesneden
4 jalapenopepers in dunne ringen
zout en peper
evt. boter
1 zak tortillachips

Zo maak je het
Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook de maïskolven ca. 10 minuten.
Meng intussen in een kom het limoensap, de agavesiroop en 3 el olijfolie.
Meng de avocado, de koriander, de bosui en de jalapenopepers erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Zet de salade alvast op tafel. Steek de barbecue aan om te grillen op directe hitte.
Giet de maïskolven af en laat uitlekken. Bestrijk de maïs rondom met wat boter of bedruip met 1 el olijfolie.
Leg een grillrooster op de barbecue en leg er de maïskolven op. Grill ca. 10 minuten onder regelmatig draaien.
Snijd de ma.skorrels boven de salade van de kolf.
Schep de salade stevig door zodat de smaken door de warme maïs mooi vrijkomen.
Bestrooi de salade met wat tortillachips en geef de rest van de chips er in een schaaltje bij.

 

Gedraaide burger van courgette en zoete aardappel & chipotlemayonaise

Recept:  Martin Nordin, uit ‘Groene Burgers

top 3 lekker vega burger hamburgerdag

Dit heb je nodig
Voor 6 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!

500 g zoete aardappelen
500 g courgette (1-2 courgettes)
50 g boter (plantaardig, bijv. van Flora, nieuw te koop in supermarkt)
raap- of arachideolie, om in te bakken

Voor de ovengebakken sjalotjes
6 sjalotjes
1 tl rodewijnazijn
1 el (plantaardige) boter

Voor de Chipotlemayonaise
3 dl mayonaise (zelfgemaakt of uit een pot; vegan opties van o.a. Hellman’s en JeanBeaton)
4 chipotlepepers in adobosaus (verkrijgbaar bij Mexicaanse winkels of via internet)
3 el crème fraîche (of de plantaardige versie van Alpro)
versgeperst sap van 1 limoen

Voor erbij
6 hamburgerbroodjes
(plantaardige) boter
blad van snijbiet

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen. Snijd met een mandoline met raspplaat de courgettes en zoete aardappelen in dunne repen. Leg alle repen in een kom. Smelt de boter op laag vuur. Schenk de boter bij de repen groente in de kom. Doe er zout bij en roer met een lepel alles door elkaar. Verhit een koekenpan en doe er olie in. Draai met een vork een rolletje van ongeveer een zesde deel van het groentemengsel, plaats het rechtop in de koekenpan en vorm er een burger van. Bak de rolletjes in 5 minuten aan elke kant tot ze verkleuren en er krokant uitzien. Als je wilt kun je een bakring gebruiken om de burger beter bij elkaar te houden. Leg de bakring dan direct in de koekenpan en vul die met het groentemengsel.
Laat de burgers op een stuk keukenpapier uitlekken. Leg de burgers daarna in een ovenschaal en bak ze in de oven nog 5-10 minuten.
Halveer de sjalotjes aan de korte kant (laat de schil zitten). Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de sjalotjes met de platte kant naar beneden, zodat ze verbranden. Leg daarna de sjalotjes in een ovenschaal, met het snijvlak naar beneden, en voeg de azijn en boter toe. Bak de sjalotjes ongeveer 15 minuten in de oven of tot ze door en door zacht zijn. Haal de sjalotjes uit de schaal.
Meng de chipotlepepers, crème fraîche en het limoensap in een keukenmachine of met een staafmixer. Roer het chipotlemengsel door de mayonaise.
Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in de oven.
Leg eerst een klein snijbietblad op elk broodje en leg er een burger op. Maak ze af met sjalotjes en een dot chipotlemayonaise.

 

Vega en vegan hamburgers uit-eten?
Kies je plaats of regio, en zoek een hotspot met LEKKER VEGA Keurmerk
waar ze voor je hamburger veel vega/n optie(s) hebben.

Enchilada’s met paddenstoelen en Pulled Oats!

Recept: Gold&Green / Pulled Oats
Uit ons Herfst-nummer: enchilada’s gevuld met een plantaardige eiwitbron (30 gr/100) van haver, erwten en tuinbonen.

Vegan enchillada's met pulled oats

Dit heb je nodig
Voor 2-3 personen
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 30 mins

1 pak Pulled Oats® Naturel (te koop bij de supermarkt)
150 gr bimi (of groene asperges)
1 kleine ui
150 gr champignons
1 potje tomatensalsa (bijv. Santa Maria, TexMex)
100 gr geraspte (vega of plantaardige) kaas
1 tl gerookte chilipoeder of gerookte paprikapoeder
een bosje koriander
plantaardige olie
1 verpakking volkoren tortilla’s (of die van No Fairy Tales gemaakt van groenten)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de bimi heel kort in kokend water, zodat ze nog een bite hebben. Snijd de ui en fruit deze in de pan met olie. Snijd de paddenstoelen en voeg deze samen met de Pulled Oats toe aan de pan. Snijd de bimi in stukken en de koriander fijn. Voeg de in stukken gesneden bimi, chilipoeder, koriander, een groot deel van de salsa en de helft van de kaas toe aan de pan. Roer de ingrediënten door elkaar tot ze goed verdeeld zijn. Vul de tortilla’s met het mengsel. Rol de tortilla’s op en leg ze met de vouwkant naar beneden in een ovenschaal. Schenk de resterende salsa eroverheen en strooi de rest van de kaas erop. Bak 10 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten is.

TIP: lekker met guacamole en jalapeño-pepertjes

 

Niet zo erg Amerikaans recept, maar toch: ZwarteBonenRijstBurgers

Of je deze plantaardige burgers nou op een broodje wilt eten of wilt toevoegen aan een salade, that’s totally up to you. Een fijne bonus van deze burger is dat de combinatie van rijst en bonen voor een goede dosis eiwitten zorgt.

Recept en foto: ‘Vegan Soul Food‘ van Jason Tjon Affo. (Bekijk onze Kookshow met Jason!)

lekkerste Amerikaanse vega recepten verkiezingsuitslag vieren

Dit heb je nodig 
Voor 8 burgers
Koop zoveel mogelijk biologisch!
Bereidingstijd: 45 mins

200 gr bruine rijst (ongekookt gewicht)
4 el zonnebloemolie
250 gr champignons
1 rode ui, fijngehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
1 blik zwarte bonen, 400 gr, uitgelekt
1 el sojasaus
3 el edelgistvlokken (natuurvoedingswinkel of -schap)
2 el tomatenpuree
1 tl gerookte-paprikapoeder
2 tl paprikapoeder (pikant)
1 tl gedroogde oregano
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl gemalen piment
1 tl zout
1 el witte misopasta
100 gr kikkererwtenmeel
1 tl geraspte nootmuskaat
2 el gebroken lijnzaad

lekker met
augurk, in plakjes
tomaat, in plakjes
vegan kaas, in plakjes
rode ui, in ringen

Zo maak je het
Was en kook de bruine rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Giet de rijst af en laat afkoelen.
Verwarm als de rijst kookt 1 eetlepel olie in een pan op middelhoog vuur.
Bak de champignons, ui en knoflook al omscheppend 7 . 8 minuten, tot het meeste vocht uit de champignons is verdampt. Laat 2-3 minuten afkoelen.
Doe alle ingredi.nten in de kom van de keukenmachine en mix dit tot een grof, op gehakt lijkend mengsel.
Wrijf een beetje olie tussen je handen en vorm acht burgers van het mengsel. Probeer om ze allemaal even groot te maken (ca. 10 cm breed en 2 cm dik).
Bak de schijven in 3 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur in 3 minuten aan beide kanten goudbruin.
Serveer de burger op een broodje met een saus naar keuze, bijvoorbeeld blauwe knoflookmayonaise (zie p. 96). Garneer met de augurk, tomaat, vegan kaas en rode ui.

Tips!
Deze burgers zijn ook heerlijk als bijgerecht bij warme gerechten.
Als je er kleinere schijven van maakt, kun je ze door een salade doen.
Je kunt de burgers ook vullen met geraspte vegan kaas voor kaasburgertjes.

 

Enjoy!