Voedingsvragen
Ik heb een bakje edamame-boontjes gekocht en gegeten, maar nu heb ik een raar trekkerig gevoel in mijn mond. Hoe kan dat?
Dat komt door het natuurlijke gifstofje lectine, aanwezig in alle peulvruchten, dus ook in sojabonen. Voldoende verhitting maakt de lectine onschadelijk. Maar veel (verse) snack-sojabonen in de supermarkt worden verkocht als ‘geschikt om direct te eten’, terwijl ze nauwelijks verhit zijn. Onderzoek van Volkskrantjournalist Loethe Olthuis liet zien dat de sojabonen van Jumbo zelfs rauw zijn, en Plus en Albert Heijn hun sojabonen alleen blancheren: maximaal 90 seconden bij 96 tot 98 graden Celsius. Volgens professor Jaap Seidell is blancheren veel te kort om de lectine onschadelijk te maken. Het Voedingscentrum adviseert in ieder geval om de sojabonen thuis nog minstens 6 tot 8 minuten te koken.
Teveel lectine is giftig. Hoe kan het dat die bonen gewoon te koop zijn? Volgens de supermarkten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voldoen verse sojabonen aan ‘alle microbiologische en wettelijke eisen.’ Maar dat zegt weinig, omdat er helemaal geen eisen zijn voor de hoeveelheid lectine in peulvruchten. Na onderzoek bleek er in de verse sojabonen van Albert Heijn 9 mg lectine per 100 gram bonen te zitten. Veel of weinig? Daar is niets over te zeggen, zolang er geen ‘drempelwaarde’ is vastgesteld: de minimum hoeveelheid lectine die een mens binnen mag krijgen zonder gezondheidsproblemen te krijgen.
Vegetarisch eten en je gezondheid
Download gratis onze folder ‘Gezond Vegetarisch‘ met daarin ook de vega variant van de Schijf van Vijf.
Kennisartikel: Checklist voor een gezonde vegetarische maaltijd