Wereldbevolking in de toekomst voeden, betekent voedsel eerlijk verdelen
Intro
Dit artikel is onderdeel van ons dossier over wereldvoedselverdeling.
De wereldbevolking kan gevoed worden middels vegetarische en vooral plantaardige voeding. Vleesconsumptie is niet nodig voor het volgen van een gezond voedingspatroon – zelfs ongewenst, want vlees is een inefficiënte manier van voeden. Maar liefst 1/3e van het wereldwijd geproduceerde graan wordt gebruikt om vee te voeden dat bestemd is voor vleesproductie. De hoeveelheid vlees die je van dat graan terugkrijgt, is slechts een gemiddelde van 10%.
Het verlagen van vleesconsumptie en de transitie naar een meer plantaardige voedingswijze is de verantwoordelijkheid van ons allemaal: consumenten, bedrijven, zorg- en voedingssector, ngo’s, en de overheid.
Heb je een vraag of suggestie over de inhoud, wil je samenwerken of heb je andere feedback? Mail dan naar servicedesk@vegetariers.nl.
Door: Daniël Gerritsen, Maatschappelijke Profilering en Voeding- & Gezondheidsexpert van de Vegetariërsbond
Laatst bijgewerkt: 15-12-2022
Als we de wereldbevolking in de toekomst willen blijven voeden, moet voedsel eerlijk verdeeld worden. Daarbij kunnen we niet méér produceren dan de Aarde aan kan. Er kan genoeg voedsel overblijven voor iedereen, als we allemaal voornamelijk plantaardig gaan consumeren.
Toekomstige wereldbevolking kán gevoed worden
De wereldpopulatie wordt geschat te groeien tot 9,73 miljard rond 2064, om vervolgens weer af te dalen naar 8,79 miljard in 2100 . In ons artikel over de Toekomst van ons Eiwit laten we zien dat de hoeveelheid eiwit die geproduceerd wordt genoeg is om de bevolking van de toekomst te voeden. Uitdagingen om er genoeg van over te houden voor iedereen zijn:
- Minder verspillen
- Voedsel eerlijker verdelen
- Meer plantaardig eten
1. Wereldbevolking voeden: minder voedsel verspillen
Een voor de hand liggende manier om meer voedsel beschikbaar te krijgen, is door minder te verspillen. In Nederland verspillen we per persoon tussen de 96 en 149 kg per jaar . Hiervan wordt zo’n 34 kg thuis weggegooid . Gelukkig is er de meeste jaren een daling gemeten in de hoeveelheid voedsel dat verspild wordt! Tips om verspilling te voorkomen zijn te vinden bij Milieu Centraal, het Voedingscentrum of Milieudefensie.
2. Wereldbevolking voeden: voedsel eerlijker verdelen om hongersnood op te lossen
Uit cijfers van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) blijkt dat er ongeveer drie keer zoveel eiwit wordt geproduceerd als de wereldbevolking van 9 miljard in de toekomst nodig zal hebben. Toch lijden wereldwijd 690 miljoen mensen honger . Hongersnood oplossen is het tweede duurzame ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties (SDG 2). Waar komt dit verdelingsprobleem vandaan?
Vlees eten als voedselverspilling en oneerlijke verdeling
Er gaat 1/3e van het wereldwijd geproduceerde graan naar veevoer, en de hoeveelheid voedsel die je van dat graan terugkrijgt, is gemiddeld 10% . Voor de omzetting naar dierlijk eiwit heb je 4 tot 26 keer zoveel plantaardig eiwit nodig . Ondertussen groeit de welvaart, met name in China en India, wat de vraag naar dierlijk voedsel vergroot . De wereldwijde vleesproductie is in de afgelopen 50 jaar vier keer zo groot geworden , met grote gevolgen voor dierenwelzijn, biodiversiteit en het milieu.
Voor Nederlands gedrag zijn 3,5 aardbollen nodig
De draagkracht van de Aarde en de ecologische voetafdruk van de mensheid zijn uit balans. Om het Nederlandse consumptiegedrag in balans te brengen, zouden we 3,5 keer het oppervlak van Nederland nodig hebben . Om bewustwording te vergroten over onze overconsumptie is Earth Overshoot Day ingevoerd: de dag waarop de Aarde’s jaarcapaciteit wordt overschreden. In 2021 viel deze dag voor Nederland al op 27 april . De oplossing: hoofdzakelijk plantaardig consumeren.
3. Wereldbevolking voeden: hoofdzakelijk plantaardig consumeren
Met ‘Visie 2050: Re-rooting the Dutch Food System’ won professor Imke de Boer (WUR) met haar team in 2020 een prijs voor innovatie in voedselsystemen . Ze beschrijven hoe ons voedselsysteem duurzaam en circulair kan worden, met de nadruk op hoofdzakelijk plantaardig consumeren. Dieren voeden met voeding die ook geschikt is voor menselijke consumptie is inefficiënt.
Vegetarisch het voedingspatroon van de toekomst?
Het ideaal zou een verhouding van 70/30% plantaardig/dierlijk eiwit zijn, wat meer is dan de gewenste 60/40% van de eiwittransitie. Momenteel eten we gemiddeld 40/60% . De veestapel zou in dit scenario bepaald worden door reststromen en grasland. Dit zou wereldwijd 25% van het akkerland vrijmaken vergeleken met een volledig veganistische consumptie.
De ethische overweging om volledig plantaardig te eten blijft echter sterk. Het is efficiënt qua landgebruik en vermindert dierenleed.
Bronnen
[1] www.thelancet.com
[2] www.wur.nl
[3] www.milieucentraal.nl
[4] www.actionagainsthunger.org
[5] sdgs.un.org
[6] science.sciencemag.org
[7] ourworldindata.org
[8] www.nationalgeographic.com
[9] ourworldindata.org
[10] www.wwf.nl
[11] www.overshootday.org
[12] www.wur.nl
[13] www.rockefellerfoundation.org