Is creatine dierlijk?

Bijna elke krachtsporter gebruikt tegenwoordig creatine als voedingssupplement. De stof speelt een belangrijke rol bij herhaalde, kort durende inspanningen met een hoge intensiteit. Het heeft de naam voor een toename van explosiviteit, kracht, uithoudingsvermogen en spiermassa te zorgen.

Je nieren en je lever maken dagelijks ongeveer 1 gram creatine aan. Daarnaast krijgen omnivoren ook nog ongeveer 1 gram dierlijke creatine binnen door vlees of vis te eten.

Voor echte topsport is (vooral in het begin) een veelvoud daarvan nodig. Dat kan je niet binnen krijgen door vlees te eten. Een kilo rund- of varkensvlees bevat namelijk maar 4 tot 5 gram van de stof, en een hele kilo kip 3 gram. Veel mensen die gaan topsporten nemen daarom creatine als voedingssupplement in.

Volgens een grote leverancier (Solgar) is dit voedingssupplement geschikt voor vegetariërs.
Dat klinkt logisch: doordat vlees maar zo’n 3% tot 5 % creatine bevat, zouden dierlijke creatine-supplementen al snel onbetaalbaar worden. Creatine is in supplementvorm dus meestal niet dierlijk.

Volgens een fabrikant zouden vooral vegetarische sporters er overigens wel goed op reageren, omdat ze in de basis dus een iets lagere creatinevoorraad hebben. Maar dit (mogelijke) voordeel van creatine in de sport (niet iedereen reageert er op) ook voor zowel vleeseters als vegetariërs slechts tijdelijk. Zodra je creatinegehalte op peil is, verdwijnt het effect.

Daarnaast zijn er geluiden van duursporters dat je door creatine te slikken, vocht vasthoudt, en een paar kilo zwaarder wordt. Je zult dus zelf moeten uitvinden of het voor jou al dan niet werkt.

PS: Laat je als vegetarische sporter ook niet gek maken door mensen die bezorgd zijn over je inname van ijzer en eiwitten. Want dat is normaal gesproken niet nodig.