Hoe weet ik of een medicijn of supplement vegetarisch is?
Voor meer informatie over voedingssupplementen kun je ook terecht bij de veelgestelde vraag hierover.
Medicijnen bestaan uit een werkzame stof (die van dode dieren afkomstig kan zijn) en uit hulpstoffen (die ook weer van dode dieren afkomstig kunnen zijn). Met de bijsluiter van het medicijn bestuderen (vaak staan die op internet, of anders moet de apotheek daar inzicht in kunnen geven) ben je er vaak niet, omdat daar meestal gebruik gemaakt wordt van ingewikkelde termen, en de herkomst er zeker niet bij staat. Wel kunt u de fabrikant bellen, en vragen of ze kunnen garanderen dat het product geschikt is voor vegetariërs.
Sommige medicijnen komen in gelatinecapsules. Gelatine wordt van huiden of botten gemaakt. Capsules voor medicijnen zijn er ook in een vegetarische variant. Er zijn diverse bedrijven die dit (al dan niet via internet) leveren. Typ hiertoe ‘vegetarische capsules’ in een zoekmachine in. U kunt uw medicijnen dan ‘overhevelen’ in de nieuwe capsules, aangezien capsules een soort doosjes zijn die je uit elkaar kunt halen.
Van een drietal alternatieve medicijnen is bekend dat ze van slachtafval gemaakt zijn (zie ook vegetarische instinkers):
- Glucosamine wordt gemaakt van de schildjes van schaaldieren zoals krab, kreeft en garnalen. Hoewel het niet het ‘vlees’ van het dier betreft, en je zelfs zou kunnen zeggen dat het om een afvalproduct gaat, vergelijkbaar met het leer koeien en varkens, is het niet een vegetarisch product te noemen.
- Chondroïtine wordt gemaakt van het kraakbeen van haaien of van de luchtpijp van runderen.
- Oscillococcinum wordt bereid met de lever van eenden.
Daarnaast is er een aantal supplementen met stofjes die alleen, of voornamelijk, in vlees voorkomen, en waarvan gedacht wordt dat vegetariërs er ‘dus’ een tekort aan hebben. Hierbij wordt vergeten dat vegetariërs zelf ook uit vlees bestaan (daarom bén je ook niet ‘vegetarisch’ maar ‘vegetariër’). Je maakt deze stoffen zelf aan in je lichaam, en bijslikken is dan ook niet nodig.
- Carnitine. Speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme omdat het nodig is voor het transport van vetzuren naar de mitochondrien (“de energiefabriekjes”) in de cel. Carnitine zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Je lichaam maakt het zelf voldoende aan.
- Creatine. Een bioactieve stof die voorkomt in vlees. Het is ook een lichaamseigen stof. Creatine is ook als supplement beschikbaar maar wordt niet gewonnen uit vlees. Creatine is betrokken bij de energieproductie en –opslag in de spier. Er zijn aanwijzingen voor een verbetering van de korteduur-spierinspanning bij gebruik van creatininesuppletie.
- Collageen: wordt door creatieve pillenboeren verkocht als niet alleen goed voor uw huid, maar ook voor je humeur, levenslust en algemene gemoedstoestand. Collageen is een eiwit dat een belangrijk bestanddeel is van huid, beenderen en bindweefsel (van dieren en mensen). Dit krijg je als vegetariër dus inderdaad niet binnen. Eiwitten (zoals collageen) worden echter nooit één op één uit de voeding in het lichaam opgenomen, maar eerst afgebroken tot aminozuren, en daarna door ons lichaam weer opgebouwd tot de eiwitten die we zelf nodig hebben. Ook als vegetariër maak je dus zelf collageen aan uit de eiwitten die je uit je voeding opneemt.
- Taurine. Een bioactieve stof die voorkomt in vlees, vis en energiedranken. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken. Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren. Taurine zou een gunstig effect hebben op de hartwerking.