Je krijgt géén vitaminetekort door vegetarische voeding
Het Voedingscentrum, de instantie in Nederland die door de overheid is aangewezen om voedingsadviezen te geven aan de bevolking, zegt het volgende over vegetarisch eten:
“Het is mogelijk gezond te eten zonder vlees. Een vegetarisch eetpatroon met voldoende groente, fruit, peulvruchten, brood, graanproducten, zuivelproducten en eieren levert alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.”
Met gevarieerd eten krijgen vegetariers voldoende voedingsstoffen binnen
Sommige mensen maken zich zorgen of ze met een vegetarische voeding wel voldoende vitamine B12, ijzer en eiwit binnenkrijgen. Ja, dat krijg je voldoende binnen als je je ongeveer aan de vegetarische schijf van vijf houdt. Zo zit vitamine B12 in zuivel en eieren. Dagelijks, volgens de schijf van vijf, zuivelproducten en kaas gebruiken, en 3 tot 4 eieren per week, dekken ruimschoots de behoefte.
Gebruik je geen zuivel en eieren?
Slik dan een supplement. Plantaardig ijzer wordt weliswaar moeilijker opgenomen dan dierlijk ijzer, maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen om in de behoefte te voorzien. Gebruik je een vitamine-C bron bij elke maaltijd (zoals fruit, groente of vruchtensap), dan wordt het plantaardige ijzer bovendien beter opgenomen.
Plantaardig eiwit tenslotte is van een iets mindere kwaliteit dan dierlijk eiwit, maar dit is te compenseren door er meer van in te nemen. En in een Westerse voeding zoals de onze, krijgen ook vegetariërs ruim voldoende eiwit binnen om aan deze aanbeveling te voldoen.