Wei(poeder) uitgelegd: het bijproduct van kaasbereiding en de toepassingen

Ontdek de wereld van wei(poeder) en stremsel in voeding

Wei is een bijproduct van de kaasbereiding. De wei (weivloeistof) bevat onder andere de serum- of wei-eiwitten en de in water oplosbare vitaminen en mineralen die ook in melk voorkomen. Het wei-eiwit wordt ook wel afgezonderd van de weivloeistof en onder meer verwerkt in eiwit-verrijkte voedingsmiddelen of proteïnepoeders. De weivloeistof wordt ook in de frisdrankenindustrie. Toevoeging van onder andere vruchtensap, suiker, geur- en smaakstoffen en/of yoghurt en room maakt dat de verkregen weidranken qua uiterlijk en smaak lijken op vruchtensap of frisdrank of melk- of yoghurtdrank.

Stremsel wordt gebruikt bij de kaasbereiding om de melk te laten vlokken. Alle melk uit kaasproductie is dus in aanraking geweest met stremsel. In hoeverre het stremsel ‘opgebruikt’ is door de melk en dus niet meer in de wei aanwezig is, is onduidelijk. Stremsel is niet altijd vegetarisch, waardoor ook niet alle kaas vegetarisch is. Voor ‘gewoon’ stremsel wordt de leb-maag van een kalf gebruikt, die gedood is. Producten met het V-Label keurmerk bevatten enkel wei of weipoeder dat afkomstig is van vegetarisch gestremde kaas. Dat wordt meestal microbieel geproduceerd en dus geen dier voor gedood.

Meer info?

Blijf op de hoogte van nieuwe vega(n) producten met V-Label keurmerk

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 2x per maand de nieuwste producten met het V-Label keurmerk. Of volg ons op Facebook of Instagram.