Eerste Hulp bij Etiketten: Vezelrijk Brood
Onze darmen zijn verbonden met de hersenen. Als er iets mis is in je buik, voel je je mentaal vaak ook niet lekker. En andersom: door veel stress kan je last van een prikkelbare darm krijgen. Hoe die verbinding precies werkt is nog niet helemaal duidelijk, maar over de rol van het microbioom (waar het darmflora deel van is) voor onze gezondheid weten we steeds meer.
Hoe belangrijk is het dat we genoeg vezels eten?
Een gezond microbioom helpt het immuunsysteem te versterken. En wat voor een gezond microbioom vooral nodig is, zijn vezels. De meeste mensen krijgen daarvan te weinig binnen: gemiddeld 20 gram per dag, terwijl de richtlijn 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen is. Naast een gezond microbioom geven vezels sneller en langer een vol gevoel. Daardoor eet je minder snel te veel, wat goed is tegen overgewicht. Daarnaast vermindert voldoende vezelinname de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Vezels krijgen we met name binnen door volkoren granen, groente, fruit, peulvruchten en noten
Er is veel discussie geweest over brood, maar wees gerust: er is niks mis met twee broodmaaltijden per dag. Wel is het belangrijk dat we brood kiezen dat gezond is, zodat het ook voldoende voedingsstoffen bevat. Gezond brood bestaat uit volkorenmeel, het liefst geheel, maar veel broden zijn hoofdzakelijk wit. Volkoren betekent dat het meel ook de schil van de graankorrel bevat. In de schil zitten de meeste voedingsstoffen en de vezels. Volkoren brood is een goede bron van vezels, B-vitamines, jodium en ijzer. Géén brood eten kan er dan ook voor zorgen dat je een tekort van één van deze voedingsstoffen opbouwt. Daarnaast zijn er verschillen in gezonde keus qua broodbeleg, wellicht later daar meer over.
Met brood waar ‘volkoren’ in de naam zit, zit je meestal goed
Het lastige is dat als je echt wilt weten welk brood meer vezels bevat, je toch het etiket moet gaan bestuderen. Daar heeft supermarktketen Plus wat op gevonden. Zij hebben een vezelmeter (zie de afbeelding hieronder). Achter de naam van het brood staat in welke categorie het brood valt. Dat maakt het veel gemakkelijker om een gezonde keuze te maken! Dat zouden meer winkels moeten doen!
Liever minder brood?
Er zijn allerlei redenen om minder brood te eten. Wanneer je weinig brood eet, is het belangrijk dat je oplet dat je wel genoeg jodium en vezels binnenkrijgt. Gebruik in de keuken dan ‘gewoon’ keukenzout, dat gejodeerd is. Dat is nog een stuk goedkoper dan het ‘luxe’ zout ook. Voor de vezelinname is het belangrijk erop te letten dat je op een andere manier voldoende volkorengranen binnenkrijgt, bijvoorbeeld via havermout, zilvervliesrijst of speltkorrels. En eet natuurlijk voldoende groenten, fruit, peulvruchten (bonen en linzen) en noten – volgens de Richtlijnen Goede Voeding – die ook de belangrijke vezels leveren!
Bronnen
RIVM, Maag Darm Lever Stichting, Voedingscentrum, Plus