Kaas is niet altijd vegetarisch
Veel vegetariërs denken dat kaas altijd een veilige keuze is. Maar dat is niet altijd het geval. Kaas kan namelijk dierlijk stremsel bevatten, een enzym dat wordt gewonnen uit de maag van jonge kalveren. Dit stremsel wordt gebruikt om melk te laten stremmen tijdens het kaasmaakproces. Hoewel het misschien niet zo bekend is, betekent dit dat veel kazen niet volledig vegetarisch zijn.
Gelukkig zijn er steeds meer vegetarische opties beschikbaar. Deze kazen worden gemaakt met microbieel stremsel of vegetarisch stremsel, dat uit schimmels of planten wordt gehaald. Dit heeft hetzelfde effect als dierlijk stremsel, zonder dat er dieren voor worden gedood. In de supermarkt is het vaak een kwestie van goed op de verpakking kijken. Zoek naar labels zoals “vegetarisch” of “gemaakt met vegetarisch stremsel.”
Lees in onze kennisbank ‘Voeding en drinken’ meer over kaas. Hoe je het vegetarische kaas herkent, hoe het zit met paneer en haloumi. En tips en trucs voor koken met kaas.