Ei-vervangers en vegan variaties van traditionele recepten met ei
Een ei hoort erbij, en soms ook niet in het gezin van vegetariër Linda
Linda heeft een gezin met twee kinderen, een man, en een druk leven. Hoewel ze vegetariër is, vervangt ze vaak ei door een ei-vervanger in haar baksels. Voor International Egg Day spraken we met haar over hoe ze traditionele ei-gerechten vervangt door plantaardige alternatieven.
Een omeletje. Hoe vervang je dat op een duurzame, plantaardige en lekkere manier?
Ingrediënten voor een plantaardig omeletje:
- Scrambled tofu (1 pakje tofu, bijvoorbeeld Biologische Tofu van Lidl)
- 1 uitje (of uienpoeder)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- Kala namak (*)
- Peper, olie
Bereiding:
- Laat de tofu uitlekken en druk het vocht eruit.
- Verkruimel de tofu en snipper het uitje (of gebruik uienpoeder).
- Verwarm olie in een koekenpan en fruit de uitjes.
- Voeg de tofu, paprikapoeder, kurkuma, kala namak, en peper toe.
- Bak een paar minuten en serveer op geroosterd brood met bijvoorbeeld plantaardige worstjes of bonen in tomatensaus.
Extra gezonde variant: Voeg tijdens het bakken paprika, champignons, tomaat of spinazie toe. Varieer met kruiden zoals sojasaus, komijn, of edelgist voor een kaasachtige smaak.
Gemakkelijk een vegan gekookt eitje maken
Ingrediënten voor een plantaardig ei:
- 360 ml ongezoete plantaardige melk (bijv. Verse Haverdrink van Lidl)
- 2 theelepels agar agar (**)
- ½ theelepel kala namak (*)
Bereiding:
- Meng de ingrediënten en breng ze al roerend aan de kook.
- Laat het mengsel enkele minuten koken en giet het in halve ei-vormpjes.
- Laat het afkoelen en zet het een uur in de koelkast. Schep met een theelepel bolletjes eruit voor de ‘eidooier’.
Voor het ‘eigeel’:
- Gekookte aardappel
- 2 lepels plantaardige boter
- 1 eetlepel edelgist
- ¼ theelepel kala namak
- ¼ theelepel kurkuma
- ¼ theelepel knoflookpoeder
Meng de ingrediënten en vul de uitgeholde eieren. Serveer met bijvoorbeeld vegan filet americain of op een salade.
Ei vervangen als smaakmaker
Gebruik kala namak voor een ei-smaak of kikkererwtenmeel voor vegan omeletten. Of probeer een kant-en-klare mix van veldbonen.
Ei vervangen als bind- of rijs-/verdikkingsmiddel
Vervang één ei door:
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad in 3 eetlepels warm water.
- 1 theelepel No-Egg (van het merk Orgran).
- 1 theelepel azijn + 1 theelepel bakpoeder (voor luchtige gerechten).
- ½ rijpe banaan, gepureerd (voor zoete gerechten).
- 3 eetlepels appelmoes (voor zoete gerechten).
- 50 gram aardappelpuree + 2 eetlepels water (voor hartige gerechten).
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel of aardappelmeel + 2 eetlepels water (voor hartige gerechten).
Eiwit vervangen
Gebruik aquafaba (kikkererwtenvocht) als vervanger voor eiwit. Klop het op tot een stevige substantie om desserts zoals meringues te maken.
Bekijk de video waarin ‘Funky Vegan’ laat zien hoe zij vegan chocolademousse maakt met aquafaba.
Smaakmakers voor vegan recepten met ei-vervangers
- Kala namak: Dit zwartzout heeft een zwavelachtige geur die aan ei doet denken en is te koop bij supermarkten, toko’s, en natuurvoedingswinkels.
- Agar agar: Veganistische gelatine gemaakt van algen, verkrijgbaar in supermarkten en toko’s.