Peulvruchten gasvorming

Meer gasvorming door peulvruchten?

Voedingsvragen: Hebben vegetariërs meer last van gasvorming omdat ze zoveel peulvruchten eten?

Lente 2020, voedingskundige Sytske de Waart

Het is waar dat peulvruchten winderigheid kunnen veroorzaken. Volgens het Voedingscentrum kunnen vezelrijke voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, extra gasvorming veroorzaken bij mensen die niet gewend zijn aan vezelrijke voeding. De bacteriën in de dikke darm produceren extra gas bij de verwerking van vezels.

Peulvruchten bevinden zich in goed gezelschap van andere voedingsmiddelen zoals koolsoorten, prei, ui, bier, koolzuurhoudende dranken, en producten met veel fructose of polyolen (zoetstoffen). Ook het inslikken van te veel lucht tijdens het eten en kauwgom kunnen winderigheid veroorzaken.

De gevoeligheid voor gasvorming door peulvruchten verschilt per persoon en hangt af van de hoeveelheid die je eet.

Het idee dat vegetariërs voortdurend bonen eten is een misvatting. Uit onderzoek van de Vegetariërsbond blijkt dat peulvruchten bij de warme maaltijd op de vijfde plaats komen, na kant-en-klare vleesvervangers, kaas, noten en eieren. Vegetariërs eten gemiddeld minder dan twee keer per week peulvruchten.

Meer voedingsvragen?

Wil je een gratis persoonlijke voedingsscan van voedingskundige Sytske de Waart? Word donateur en kies ook je welkomstcadeau uit!

Word donateur Vegetariersbond