Smaakmakers

Houdbare en verse smaakmakers

Je hebt verschillende soorten plantaardige smaakmakers. Hieronder sommen we een aantal houdbare smaakmakers op. Elders vind je verse smaakmakers.

Kombu

Kombu is gedroogd zeewier en wordt gezien als het vegetarische “soepbot”. Het heeft een aromatische, vleesachtige smaak en kan geroosterd smaken naar bacon. Kombu is geschikt voor gebruik in soepen, sauzen, en kan meegekookt worden met granen en peulvruchten. Recept voor Basisbouillon met Kombu.

Bouillon

Dierlijke bouillon kan eenvoudig vervangen worden door plantaardige bouillon. Je kunt zelf bouillon maken, een plantaardig bouillonblokje gebruiken (zoals tuinkruiden), of het kopen in de winkel. Bijvoorbeeld deze Vegacademy stap-voor-stap groentebouillon, met chef kooktips.

Azijn en mirin

Naast bekende soorten azijn zoals balsamico en wijnazijn, zijn er minder bekende varianten zoals Xérès azijn, appelazijn, en rijstazijn. Mirin is een Japanse zoete rijstwijn met een laag alcoholpercentage, die aan het einde van de bereiding wordt toegevoegd en gebruikt zoals droge sherry.

Vetten: boter of olie

Het vervangen van boter door olie maakt gerechten gezonder. Boter bevat veel verzadigde vetten, terwijl de meeste oliën onverzadigde vetten bevatten. Gebruik naast oliën zoals olijfolie, maïsolie, en zonnebloemolie ook eens druivenpitolie, kokosvet, sesamolie, koolzaadolie, notenolie, of arganolie. In plaats van boter kun je ook ghee (geklaarde boter) gebruiken.

Miso

Miso is een dikke, zoutige pasta die een basisingrediënt is in de Japanse keuken. Het wordt gebruikt om soepen, sauzen, dressings, en marinades op smaak te brengen. Miso wordt gemaakt van sojabonen en soms rijst, die gemengd worden met zout en een gistcultuur en vervolgens 1 tot 3 jaar rijpen. Er zijn meerdere soorten miso, die variëren in smaak, textuur, kleur, en aroma.

Sojasaus: shoyu en tamari

Sojasaus is een donkerbruine vloeistof gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Er zijn twee soorten: shoyu (gemaakt van sojabonen en tarwe) en tamari (gemaakt van 100% sojabonen). Shoyu heeft een laag alcoholpercentage en moet op het allerlaatst worden toegevoegd vanwege de fermentatie van tarwe. Tamari is ideaal voor gerechten met langere kooktijd, zoals soepen en stoofpotjes. Beide bevatten geen suiker of ve-tsin, in tegenstelling tot ketjap manis.