Wat zijn E-nummers en welke zijn (mogelijk) niet vegetarisch?

E-nummers in een vegetarische voeding

E-nummers zijn hulpstoffen die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze passen niet allemaal binnen een vegetarische voeding. Steeds meer E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit natuurlijke bronnen.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 – E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt, of plantaardige vetten. Om zeker te weten of een E-nummer vegetarisch is, kan je hieronder een uitgebreide lijst met niet-vegetarische en verdachte e-nummers lezen.

We geven eerst een paar opvallende voorbeelden:

E120 is gemaakt van bladluizen

E120 (karmijn(zuur) of cochenille) is een kleurstof. Deze kleurstof maakt een product mooi rood, maar is gemaakt van een klein beestje, een soort luis. Kijk maar eens op de verpakkingen van aardbeiensaus of toetjes.
E120 is dus niet vegetarisch.
Een diervriendelijk alternatief is caroteen (E160a). Carotenen komen in veel groenten voor, waaronder in wortel. Ook bietenrood (E162) is een diervriendelijke, plantaardige optie voor karmijn(zuur).


E401 Natriumalginaat is vegetarisch

E401 is een verdikkingsmiddel. Het is gemaakt van bruin zeewier. Algen en zeewier zijn planten. Daarom past het prima in een vegetarisch dieet. Net als de verdikkingsmiddelen E400-E407A.


E440 is vegetarisch, maar soms niet halal

E440 is ook een verdikkingsmiddel, pectine genaamd. Het komt van de schil van citrusvruchten en appels. Soms wordt er alcohol gebruikt bij de extractie van pectine. E440 is in dat geval halal als er isopropylalcohol is gebruikt en het is verwijderd. Maar het is niet halal als ethylalcohol is gebruikt.


Glansmiddel E904 is niet vegetarisch

E904 (schellak of shellac) is ook een dierlijk product. Het is gemaakt van luis en wordt als glansmiddel gebruikt om producten mooi te laten glimmen en een beetje te laten kraken/knisperen (denk maar aan de bite van chocoladenootjes). Carnaubawas (E903) is een diervriendelijk alternatief glansmiddel, maar het mist de unieke knispereigenschap van schellak, die is moeilijk te vervangen.


E441, een vegetarische instinker

Gelatine had vroeger een E-nummer, E441. Het wordt nu meestal als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is een vegetarische instinker. Want gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.


Hoe weet je zeker dat je geen dieren eet?

Producten met het V-keurmerk voor vegetarische producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst. Bij twijfel moet de producent hierover een verklaring afgeven. Wil je achterhalen of een product zonder het keurmerk vegetarisch is dan kun je dit stappenplan gebruiken.


Verdachte E-nummers

Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten, sommen sommige fabrikanten de hulpstoffen met hun volledige naam op. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.

E-nummer Naam E-nummer Naam
E120 Cochenille, karmijnzuur, karmijn E476 Polyglycerol polyricinoleaat
E160a Carotenen E477 Propyleenglycolesters van vetzuren
E160d Lycopeen E479b Thermisch geoxideerde sojaolie, veresterd met vetzuren
E160e Beta-apo-8’-carotenal (C30) E481 Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
E161b Luteïne E482 Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat
E161g Canthaxanthine (alleen in geneesmiddelen) E483 Stearyltartraat
E304 Ascorbylpalmitaat E491 Sorbitaanmonostearaat
E422 Glycerol (glycerine) E492 Sorbitaantristearaat
E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat E493 Sorbitaanmonolauraat
E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat E494 Sorbitaanmono-oleaat
E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat E495 Sorbitaanmonopalmitaat
E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat E570 Vetzuren
E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat E626 Guanylzuur
E442 Ammoniumfosfatiden E627 Natriumguanylaat
E445 Glycerolesters van houthars E628 Kaliumguanylaat
E470a/b Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren E629 Calciumguanylaat
E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren E630-E635 Inosinezuur en inosinaten
E472 a-f Diverse esters van mono-en diglyceriden E640 Glycine en zijn natriumzout
E473 Sucrose-esters van vetzuren E904 Schellak
E474 Sucroglycerides E920 L-cysteïne
E475 Polyglycerolesters van vetzuren E1518 Glycerol triacetaat

Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan

Voor een onderbouwing van de lijst, en meer informatie over E-nummers in relatie tot vegetarisch eten, zie het factsheet 7 Additieven.


Een overzicht van E-nummers

Hierbij de verschillende E-nummer codes op een rijtje:

  • 100-199: Kleurstoffen voor levensmiddelen
  • 200-299: Conserveermiddelen
  • 300-399: Antioxidanten en fosfaten
  • 400-499: Verdikkingsmiddelen, emulgatoren
  • 500-599: Zouten en verwante verbindingen
  • 600-699: Smaakversterkers
  • 700-899: Toevoegingsmiddelen voor diervoeding
  • 900-999: Bekledingsmiddelen, gassen, zoetstoffen
  • 1000-1399: Diverse additieven
  • 1400-1499: Zetmeelderivaten

Download de folder ‘Gezond Vegetarisch’

Download de folder ‘Gezond Vegetarisch’ (geheel gratis), met daarin de vega variant van de Schijf van Vijf.