Wat zijn E-nummers en welke zijn (mogelijk) niet vegetarisch?
E-nummers in een vegetarische voeding
E-nummers zijn hulpstoffen die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze passen niet allemaal binnen een vegetarische voeding. Steeds meer E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit natuurlijke bronnen.
Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 – E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt, of plantaardige vetten. Om zeker te weten of een E-nummer vegetarisch is, kan je hieronder een uitgebreide lijst met niet-vegetarische en verdachte e-nummers lezen.
We geven eerst een paar opvallende voorbeelden:
E120 is gemaakt van bladluizen
E120 (karmijn(zuur) of cochenille) is een kleurstof. Deze kleurstof maakt een product mooi rood, maar is gemaakt van een klein beestje, een soort luis. Kijk maar eens op de verpakkingen van aardbeiensaus of toetjes.
E120 is dus niet vegetarisch.
Een diervriendelijk alternatief is caroteen (E160a). Carotenen komen in veel groenten voor, waaronder in wortel. Ook bietenrood (E162) is een diervriendelijke, plantaardige optie voor karmijn(zuur).
E401 Natriumalginaat is vegetarisch
E401 is een verdikkingsmiddel. Het is gemaakt van bruin zeewier. Algen en zeewier zijn planten. Daarom past het prima in een vegetarisch dieet. Net als de verdikkingsmiddelen E400-E407A.
E440 is vegetarisch, maar soms niet halal
E440 is ook een verdikkingsmiddel, pectine genaamd. Het komt van de schil van citrusvruchten en appels. Soms wordt er alcohol gebruikt bij de extractie van pectine. E440 is in dat geval halal als er isopropylalcohol is gebruikt en het is verwijderd. Maar het is niet halal als ethylalcohol is gebruikt.
Glansmiddel E904 is niet vegetarisch
E904 (schellak of shellac) is ook een dierlijk product. Het is gemaakt van luis en wordt als glansmiddel gebruikt om producten mooi te laten glimmen en een beetje te laten kraken/knisperen (denk maar aan de bite van chocoladenootjes). Carnaubawas (E903) is een diervriendelijk alternatief glansmiddel, maar het mist de unieke knispereigenschap van schellak, die is moeilijk te vervangen.
E441, een vegetarische instinker
Gelatine had vroeger een E-nummer, E441. Het wordt nu meestal als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Het is een vegetarische instinker. Want gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt.
Hoe weet je zeker dat je geen dieren eet?
Producten met het V-keurmerk voor vegetarische producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst. Bij twijfel moet de producent hierover een verklaring afgeven. Wil je achterhalen of een product zonder het keurmerk vegetarisch is dan kun je dit stappenplan gebruiken.
Verdachte E-nummers
Voor wie de verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten, sommen sommige fabrikanten de hulpstoffen met hun volledige naam op. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.
E-nummer | Naam | E-nummer | Naam |
---|---|---|---|
E120 | Cochenille, karmijnzuur, karmijn | E476 | Polyglycerol polyricinoleaat |
E160a | Carotenen | E477 | Propyleenglycolesters van vetzuren |
E160d | Lycopeen | E479b | Thermisch geoxideerde sojaolie, veresterd met vetzuren |
E160e | Beta-apo-8’-carotenal (C30) | E481 | Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat |
E161b | Luteïne | E482 | Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat |
E161g | Canthaxanthine (alleen in geneesmiddelen) | E483 | Stearyltartraat |
E304 | Ascorbylpalmitaat | E491 | Sorbitaanmonostearaat |
E422 | Glycerol (glycerine) | E492 | Sorbitaantristearaat |
E432 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat | E493 | Sorbitaanmonolauraat |
E433 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat | E494 | Sorbitaanmono-oleaat |
E434 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat | E495 | Sorbitaanmonopalmitaat |
E435 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat | E570 | Vetzuren |
E436 | Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat | E626 | Guanylzuur |
E442 | Ammoniumfosfatiden | E627 | Natriumguanylaat |
E445 | Glycerolesters van houthars | E628 | Kaliumguanylaat |
E470a/b | Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren | E629 | Calciumguanylaat |
E471 | Mono- en diglyceriden van vetzuren | E630-E635 | Inosinezuur en inosinaten |
E472 a-f | Diverse esters van mono-en diglyceriden | E640 | Glycine en zijn natriumzout |
E473 | Sucrose-esters van vetzuren | E904 | Schellak |
E474 | Sucroglycerides | E920 | L-cysteïne |
E475 | Polyglycerolesters van vetzuren | E1518 | Glycerol triacetaat |
Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan
Voor een onderbouwing van de lijst, en meer informatie over E-nummers in relatie tot vegetarisch eten, zie het factsheet 7 Additieven.
Een overzicht van E-nummers
Hierbij de verschillende E-nummer codes op een rijtje:
- 100-199: Kleurstoffen voor levensmiddelen
- 200-299: Conserveermiddelen
- 300-399: Antioxidanten en fosfaten
- 400-499: Verdikkingsmiddelen, emulgatoren
- 500-599: Zouten en verwante verbindingen
- 600-699: Smaakversterkers
- 700-899: Toevoegingsmiddelen voor diervoeding
- 900-999: Bekledingsmiddelen, gassen, zoetstoffen
- 1000-1399: Diverse additieven
- 1400-1499: Zetmeelderivaten
Download de folder ‘Gezond Vegetarisch’
Download de folder ‘Gezond Vegetarisch’ (geheel gratis), met daarin de vega variant van de Schijf van Vijf.