Dierenwelzijn is een belangrijke reden om vegetariër te worden

Waarom je geen dieren wilt eten

Dierenwelzijn is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om vegetariër te worden. Achter dat stukje vlees op het bord gaat vaak een wereld van dierenleed schuil.  Jaarlijks worden in Nederland meer dan een half miljard dieren geslacht. Met je keuze voor vegetarisch eten bereik je dat er minder plofkippen, doorligvarkens of ophokkoeien nodig zijn.

Verschrikkelijk leven

Dieren in de vee-industrie zijn steeds meer ‘dingen’ geworden. Gebruiksvoorwerpen. . Ze brengen hun hele bestaan door in kleine ruimtes, vaak zonder daglicht en met weinig bewegingsruimte. Kippen zitten met duizenden in een schuur, koeien staan dicht op elkaar in stallen, en varkens hebben nauwelijks de ruimte om te bewegen of natuurlijk gedrag te vertonen.

Ook in de biologische veehouderij hebben de dieren vaak maar beperkte ruimte en tijd buiten. En hoewel er regels zijn voor dierenwelzijn, worden die niet altijd goed nageleefd. Inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten regelmatig zien dat dieren in slachterijen slecht worden behandeld of dat de voorschriften voor transport en slacht niet worden nagekomen.

Onverdoofd slachten: pijn en angst

Een ander aspect dat veel mensen niet (willen) weten, is dat niet alle dieren in Nederland verdoofd worden geslacht. Hoewel er strenge regels zijn, komt onverdoofd slachten nog steeds voor. Er is veel discussie over deze slachtmethoden, maar het feit blijft dat het voor het dier een traumatische ervaring is. Er zijn alternatieven zoals bedwelming, maar die worden lang niet overal toegepast.

Nederland slacht 2 miljoen dieren per dag

Nederland is kampioen dierenleed. Na America zijn we de grootste vleesexporteur ter wereld. De aantallen zijn echt schokkend. In ons land alleen al worden elke dag bijna twee miljoen dieren gedood voor consumptie. Veel van deze dieren worden vaak al geslacht voordat ze volgroeid zijn. Kippen in de vleesindustrie bijvoorbeeld worden meestal binnen zes weken geslacht, terwijl hun natuurlijke levensverwachting veel hoger is.

Zoönoses: dierenziektes die overspringen naar mensen

Een ander probleem dat samenhangt met vleesconsumptie is het risico op zoonoses. Dit zijn ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen, zoals de vogelgriep, de Q-koorts en de varkensgriep. Deze ziektes kunnen ontstaan en zich verspreiden door de manier waarop we dieren houden. Grote aantallen dieren dicht op elkaar in stallen creëren een perfecte omgeving voor virussen en bacteriën om zich te verspreiden. Bovendien worden antibiotica vaak preventief gegeven om ziektes te voorkomen, wat weer kan leiden tot antibioticaresistentie bij mensen.

De uitbraak van COVID-19 heeft ons laten zien hoe gevaarlijk dit kan zijn. Ook al was het virus zelf niet afkomstig van vee, het laat zien hoe snel een dierlijke ziekte een wereldwijde pandemie kan veroorzaken. Als we de consumptie van dierlijke producten verminderen, kunnen we deze risico’s mogelijk verlagen.

Doe mee tegen dierenleed

Er zijn veel manieren om iets te doen aan de misstanden in de vee-industrie. De beste manier is om geen dieren te eten. Vleeseters eten gemiddeld 1167 dieren in hun leven (en dan hebben we om praktische redenen vissen en schelpdieren nog achterwege gelaten!)

Bekijk hoe je als vegetarier de wereld kan redden.