Vegetariër vanwege je geloof

Religieuze redenen om geen vlees te eten

Sommige mensen eten geen of minder vlees vanwege hun geloof. Veel religies hebben regels over hoe je met dieren om moet gaan en hoe je eten bereidt.

We noemen er een paar:

Boeddisme

Boeddhisme

Onder Boeddhisten zijn veel vegetariërs. Het Boeddhisme vertelt dat alle wezens gelijk zijn, dus kan een mens niet bepalen wat er met een dier moet gebeuren. Ze mogen niemand pijn doen en kunnen daarom ook geen dieren slachten om op te eten.

hinduisme vegetarisch

Hindoeïsme

Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.

islam varkens onrein

Islam

Voor Moslims geldt dat God (Allah) de wereld voor de mensen heeft gemaakt en we er dus goed voor moeten zorgen. Moslims mogen geen varkensvlees eten, omdat varkens onrein zijn. Daarnaast hebben Moslims regels over hoe dieren geslacht moeten worden. Dit heet halal.

joden eten geen varkens

Jodendom

Voor Joden geldt dat de wereld er voor de mensen is en we er dus goed mee om moeten gaan. Het Jodendom schrijft ook regels voor hoe om te gaan met eten. Dit heet koosjer. Vaak hebben ze twee keukens omdat vlees en zuivel tegelijk klaarmaken onrein is. Net als Moslims eten Joden geen varkensvlees.

christenen worden geacht goed voor dieren te zorgen

Christendom

Christenen geloven dat God de wereld voor de mensen heeft gemaakt. Daarbij zegt God dat we goed voor de dieren, de planten en voor elkaar moeten zorgen. Voor sommige Christenen is dat dus de reden om vegetarisch te eten.
janisme geen geweld tegen dieren

Janisme

In het Jaïnisme, een klein geloof uit India, wordt vertelt dat vlees eten een vorm van geweld is, dus zijn álle aanhangers vegetariër. Ook eten ze geen wortelgroenten, omdat de plant dan niet verder kan groeien. Jaïnisten eten, drinken en reizen niet na zonsondergang.

Andere redenen om geen vlees te eten

Dit zijn de belangrijkste redenen om flexitariër te worden:

Vegetariërs worden niet zo snel dik, ze hebben minder kans op ziektes, ze slapen beter.

Door minder vlees te eten en meer groenten, fruit en peulvruchten toe te voegen aan je dieet, geef je je lichaam een boost. Je krijgt meer vezels, vitamines en mineralen binnen, wat goed is voor je immuunsysteem en energieniveau.

Als je vlees eet, eet je gemiddeld 1167 dieren in je leven. En dan hebben we om praktische redenen vissen en schelpdieren nog achterwege gelaten! Deze dieren leven vaak onder verschrikkelijke omstandigheden. 

Met je keuze voor vegetarisch eten bereik je dat er minder plofkippen, doorligvarkens of ophokkoeien nodig zijn.

Minder vlees en vaker vega is ook geweldig voor de aarde. Met name rood vlees zoals rundvlees heeft een enorme negatieve impact op milieu en klimaat.
Schrap je vlees uit je voeding dan verminder je de water-footprint met zo’n 50%..

Zelfs als flexitariër maak je op de lange termijn een groot verschil.  Alle beetjes helpen. 

Wie denkt nog steeds dat vegetarisch eten saai zou zijn. Echt niet! Er zijn zoveel heerlijke en creatieve vegetarische gerechten om te ontdekken. Van smaakvolle groenteschotels tot kleurrijke salades, er is voor ieder wat wils. Bekijk hier één van de meest complete selecties vegetarische gerechten van Nederland. Of probeer de snelle recepten die we voor jou geselecteerd hebben. hier onder ↓

Een ander voordeel van minder vlees eten is dat het je portemonnee kan sparen. Kijk maar eens naar je boodschappenrekening. Vlees en dierlijke producten zijn meestal de duurste items. Door te kiezen voor volle plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten, vooral als je in bulk koopt, kun je binnen je budget blijven. Diepvriesproducten zijn ook een geweldige optie. Ze blijven langer goed en zijn vaak net zo voedzaam, zo niet voedzamer, dan vers voedsel, en ze zijn meestal goedkoper. Let wel op de ingrediënten; vermijd producten met toegevoegde suiker, zout of vulstoffen.

Er is meer dan genoeg voedsel om de wereldbevolking te voeden. De realiteit is anders. Bijna 1 miljard mensen zijn ondervoed. En die wonen vaak in regio’s waar zij óns voedsel verbouwen. Dat zorgt bij ons een wrange nasmaak. Bij jou ook?

De productie van vlees is in de meeste gevallen behoorlijk inefficiënt. Ga maar na. Op vruchtbaar land voedsel laten groeien om dat aan dieren te voeren, om die vervolgens te slachten en op te eten. Dat is een zeer inefficiënte manier om mensen te voeden.
Om 1 kg vlees te maken, is 4 tot 26 kg graan, mais en soja nodig. Gekkenwerk!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.