Een vegetarisch dieet heeft veel voordelen voor jouw lijf. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Er zijn veel wetenschappelijke studies die aangeven dat vegetariërs over het algemeen een lager risico hebben op bepaalde gezondheidsproblemen in vergelijking met mensen die een dieet met vlees volgen.
Hier zijn enkele bevindingen:
Overgewicht en Obesitas:
Onderzoek suggereert dat vegetariërs over het algemeen een lager BMI hebben en minder kans hebben op overgewicht of obesitas. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Obesity in 2015 bevestigde dit verband tussen vegetarisme en een lager BMI [1].
Diabetes Type 2:
Studies hebben aangetoond dat vegetariërs een lager risico hebben op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Een meta-analyse van verschillende onderzoeken gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients in 2016 bevestigde dit verband [2].
Hypertensie (Hoge Bloeddruk):
Onderzoek heeft aangetoond dat vegetariërs een lager risico hebben op hypertensie. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine in 2014 bevestigde dit verband [3].
Hart- en Vaatziekten:
Studies suggereren dat vegetariërs een lager risico hebben op hart- en vaatziekten. Een overzichtsartikel gepubliceerd in het tijdschrift Current Atherosclerosis Reports in 2018 bevestigde dit verband [4].
Kanker:
Hoewel de associatie tussen een vegetarisch dieet en een lager risico op kanker complex is en afhangt van verschillende factoren, zijn er studies die suggereren dat vegetariërs mogelijk een lager risico hebben op bepaalde vormen van kanker. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine in 2015 vond een verband tussen vegetarisch dieet en een lager risico op bepaalde vormen van kanker [5].
Wat betreft andere ziekten zoals osteoporose, divertikels in de darm, galstenen, staar en reumatoïde artritis, zijn er aanwijzingen dat een vegetarisch dieet mogelijk beschermend kan zijn, maar de bewijzen zijn minder consistent en vereisen meer onderzoek.
Het is belangrijk op te merken dat individuele resultaten kunnen variëren en dat andere factoren, zoals algehele dieetkwaliteit en levensstijl, ook van invloed kunnen zijn op gezondheidsuitkomsten.
bronnen:
[1] Obesity (Silver Spring). 2015 Apr;23(4):754-9.
[2] Nutrients. 2016 Aug 19;8(8):477.
[3] JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):577-87.
[4] Curr Atheroscler Rep. 2018 Oct 29;20(12):60.
[5] JAMA Intern Med. 2015 May;175(5):767-76.