Dag 11: Hoeveel dieren worden er gegeten tijdens Kerst?

Beste [[naam]],

Dag 11: We zitten op de helft van de adventsmails. Vandaag wat cijfers over één van de redenen om te kiezen voor een vegetarisch kerstmenu. En dan hebben we het er dit keer niet over dat het een feestje is voor je smaakpapillen, maar dat het vele dieren een beroerd leven bespaart. Om hoeveel dieren gaat het nou tijdens de kerst en tijdens een heel mensenleven? We hebben dit voor je berekend. En we sluiten af met een soep waar geen dier voor heeft hoeven lijden.

Vegetarische kerst spaart miljoenen dierenlevens

Kerst is het feest van vrede, hoop en verdraagzaamheid. Maar dit lijkt zijn inhoud al te verliezen zodra we aan de feesttafel aanschuiven. De vrede en verdraagzaamheid gelden blijkbaar niet voor de dieren. Tijdens de kerstdagen worden in Nederland naar schatting 2,7 miljoen dieren gegeten. Deze schattingen maken we op basis van kerstrecepten uit de Allerhande en Smulweb. Voor een smakelijk kerstmaal zijn er echter talloze alternatieven.

Kerst lijkt te zijn verworden tot een feest van overdadig vleeseten. Het is de vraag wie of wat hiermee gediend is. De geconsumeerde dieren zijn in de regel onder erbarmelijke omstandigheden groot geworden. Voor je gezondheid, de dieren en het milieu kan deze vreemde gewoonte beter achterwege blijven. Het valt daarbij moeilijk in te zien hoe het slachten van 2,7 miljoen dieren valt te rijmen met de kerstgedachte.’ Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond

Het aantal dieren dat iemand die vegetarisch eet in zijn leven bespaart is 1167


 

Soep: Pinda / Paksoisoep

Dit is een simpel, maar avontuurlijk soepje, dat in een kwartier op tafel kan staan.

Vegacademy tip van Melanie:

Lekker met (zilvervlies) rijst. Doe eerst de rijst in een kom en dan de soep erbij. Eet smakelijk!

Ingrediënten


Voor 4 personen

  • 300 g paksoi
  • 1/2 rode spaanse peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel koriander, gemalen
  • 2 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels olie om te bakken
  • 130 g pindakaas
  • 1l water
  • boullionpoeder
  • zout

 

Bereiding


Bereidingstijd: 20 minuten

Was de paksoi en de Spaanse peper. Snijd de paksoi vrij grof en de Spaanse peper zo fijn mogelijk. Let op: Spaanse pepers kunnen heet zijn. Voeg net zo veel of weinig Spaanse peper toe als jij lekker vindt.

Houd een paar sliertjes van het groen van de paksoi achter. Bak de overige paksoi in de olie op hoog vuur gedurende 2 minuten. Voeg de knoflook en de peperreepjes toe alsmede de ketoembar en de koenjit. Roerbak nog even.
Voeg het water en zout en bouillonpoeder naar smaak toe. Roer de pindakaas door de soep en laat ca. 8 minuten koken. Doe ca. 1 minuut voor eind van de bereidingstijd de achtergehouden sliertjes Paksoi-groen in de soep. Op die manier heb je een mooi frisse kleur in je soep.

Direct serveren en eet smakelijk!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. http://www.kok-aan-huis.com/
Foto: Melanie Wagner

Adventsmail gemist?

Heb je een adventsmail gemist? Lees alsnog de adventsmail van: