Dag 13: Wereldvoedselverdeling en Hartige pannenkoekjesBeste [[naam]],Tijd voor wat achtergrond informatie. Wist je dat bijna de helft van wat er wereldwijd aan graan wordt geteeld, wordt gevoerd aan dieren? Terwijl daar heel veel mensen mee gevoed zouden kunnen worden. Als je vaker vegetarisch eet, draag je dus ook je steentje bij aan het oplossen van de wereldvoedselproblematiek. Dit kun je onder andere doen door in je gourmetpannetje geen vlees te bakken, maar (bijvoorbeeld) hartige pannenkoekjes. |
Achtergrond: Een fijne kerst voor iedereen
Bij de kerstgedachte hoort onder andere denken aan mensen die het minder hebben. Er heerst nog altijd een voedseltekort. En met de toenemende welvaart in China en India zal dit nog verder toenemen. Dit terwijl er een simpele manier is om te zorgen dat dit tekort verdwijnt (of in ieder geval afneemt): het eten van minder vlees. Voor de productie van vlees is vele malen meer land en water nodig dan voor de productie van vegetarische alternatieven. Dit komt vooral omdat bijvoorbeeld een koe ook energie nodig heeft om te leven en dus niet al het voedsel dat hij eet omzet in vlees. Denk daarom tijdens kerst ook aan mensen in landen waar het kerstdiner kariger is. |
Gourmet: Hartige pannenkoekjesDit recept is onderdeel van de gourmetspecial van kerst 2016. Dit makkelijke, maar feestelijke recept is ideaal voor een gezellige avond tijdens de feestdagen.Met deze hartige pannenkoekjes kan je oneindig variëren. In deze recepten is gekozen voor pannenkoekjes met appel, kruidenkaas en walnoten en pannenkoekjes met champignons en kruidenkaas. Maar je kan zelf natuurlijk kiezen voor extra ingrediënten of andere groenten. IngrediëntenVoor 4 personenBeslag
BereidingBereidingstijd: 20 minutenVoorbereiding Meng voor het beslag de bloem en de melk door elkaar. Voeg het ei toe en mix alles goed door tot een glad beslag. Snijd de appel, geitenkaas en champignons in kleine stukjes en hak de walnoten fijn. Tijdens de maaltijd Verhit een klontje boter in een gourmetpannetje en giet er een lepel beslag in. Voeg de kleine stukjes appel, geitenkaas en walnoten toe. Of kies voor de stukjes champignon. Bak de pannenkoekjes goudbruin. Als je het lekker vind, kan je de champignonpannenkoek besmeren met wat kruidenkaas. Receptuur: Marieke Broeders Foodstyling: Lisanne Koopmans http://kijkomtezien.nl/ Fotostyling & Fotografie: Melanie Wagner http://icaramelworld.tumblr.com |